Καλλιτέχνες: Κατάληψη και στη 2η σκηνή του Εθνικού στο Ρεξ- Κινητοποίηση στο Υπ. Πολιτισμού

Υπό κατάληψη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης και η δεύτερη σκηνή του Εθνικού θεάτρου το οποίο πλέον είναι πλήρως κατειλημμένο από καλλιτέχνες που είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική απαξίωση των σπουδών τους.

Ειδικότερα, στην κατάληψη και της δεύτερης σκηνής του Εθνικού θεάτρου, του Ρεξ, προχώρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδα καλλιτεχνών, συνεχίζοντας έτσι δυναμικά τη διαμαρτυρία τους για το επίμαχο προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία τους.

Έτσι, μετά από την κεντρική σκηνή και το κτίριο Τσίλερ, ολόκληρο το Εθνικό τελεί υπό κατάληψη.


Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχει ήδη προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023.

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού
Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούν αυτήν την ώρα κινητοποίηση και στο υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της σημερινής τους απεργίας και ενόψει της συγκέντρωσης στο υπουργείο που θα πραγματοποιηθεί στις 12.

«Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας», γράφει το πανό που έχουν αναρτήσει στην πρόσοψη του υπουργείου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο ΣΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού – Θεάτρου και η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών.

«Είτε με χιόνια είτε με βροχή της τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή», «θέλουμε ανώτατη, δημόσια παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» και «είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί της τέχνης εργαζόμενοι έχουμε φωνή», είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούγονται.

Διεκδικούν την απόσυρση του ΠΔ 85/2022, αλλά και της κυβερνητικής τροπολογίας (1565/23), που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, να μην υπάρχει καμία διαβάθμιση, ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών και συλλογικές συμβάσεις παντού.

Το αγωνιστικό ραντεβού στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας, έχει οριστεί στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού. Από εκεί οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Εργασίας, ενώ η πορεία θα καταλήξει στο κατειλημμένο από σπουδαστές κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου. Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις 12.30 μ.μ. διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για τα μουσεία.

Ακόμα συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη Λάρισα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στο Ηράκλειο Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας.