Θεσσαλονίκη: Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου ματαίωσε παράσταση του Γ. Καπουτζίδη

Η κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου έγινε στις 18:00, μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης «Όποιος θέλει να χωρίσει ας σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία και ματαιώθηκε.

«Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι ανοιχτός για πρώτη φορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης.

«Πυρήνας» των αιτημάτων των καλλιτεχνών, παραμένει η ανωτατοποίηση των σπουδών τους και στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι δεν μπορούν να θεωρήσουν ικανοποιητική τη λύση της σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολών μέχρι 31 Μαρτίου. «Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μια βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προσθέτουν ότι «εμείς ως συντονιστικό, απαντάμε ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δεν θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχόλες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ. Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχή υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην κατάληψη του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτηρίου Τσίλλερ», τονίζεται. Σημειώνεται ότι οι άλλες σκηνές του ΚΘΒΕ (ΕΜΣ, Μονή Λαζαριστών) λειτουργούν κανονικά.

Με αφορμή την κατάληψη του Βασιλικού Θέατρου από Σπουδαστές του ΚΘΒΕ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θέατρου Αστέριος Πελτέκης κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει το επίμαχο Π.Δ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Η Διεύθυνση της  Δραματικής Σχολής, oι διδάσκοντες και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καλούν την πολιτεία να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις που επιβάλλει το Π. Δ. 85/2022. Ένα διάταγμα το οποίο, όχι απλώς δεν επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών, αλλά ερμηνεύεται από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κλάδο καθώς και τα θεσμικά του όργανα, ως ένα δεδομένο το οποίο απαξιώνει συνολικά τους επαγγελματίες του χώρου, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και στον εργασιακό τομέα.

 

Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα Θεσμικά Όργανα. Καλούμε επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε πρόσφορο διάλογο με κύριο στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών και της απαξίωσης, που η έλλειψή της προκαλεί στους επαγγελματίες του κλάδου. Έναν εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση και σφετερισμό της δίκαιης και εύλογης ανησυχίας των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τεχνών.

Αναμένοντας την τοποθέτηση των καθ’ύλην αρμοδίων,  δηλώνουμε διαθέσιμοι για οποιουδήποτε είδους συνομιλία και συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα για να μοιραστούμε τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις προτάσεις μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα λάβει υπόψιν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή του εν λόγω διατάγματος, θα επανεξετάσει το θέμα και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την κατάργηση ή την τροποποίησή του, προς όφελος των σπουδών και του επαγγέλματος των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών.

Την κατάληψη στο ΚΘΒΕ χαιρέτισε η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου με ανάρτηση της:

«Στηρίζουμε μαχητικά και αλληλέγγυα την κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου στέκεται με ομοψυχία, αγωνιστικό πνεύμα και αλληλεγγύη, στο πλευρό της Κατάληψης του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 05.02.2023. Λίγες ώρες μετά την Κατάληψη του ιστορικού κτιρίου Τσίλλερ, αναγνωρίζουμε την Κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου ως κορυφαίο γεγονός στην κλιμάκωση των εξελίξεων για τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των καλλιτεχνικών σπουδών, σε όλη την Ελλάδα.

Δύο από τα σημαντικότερα κτίρια για την ιστορία του θεάτρου στη χώρα μας, βρίσκονται υπό κατάληψη μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι νέοι καλλιτέχνες δεν είμαστε υποχείρια καμιάς κυβερνητικής ατζέντας που υποτιμά τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τις/τους δημιουργούς και τη δημιουργία. Οι νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, αγωνιζόμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ, σε όλα τα μέτωπα, δυναμικά, για να κρατήσουμε αναμμένη τη σπίθα της τέχνης μας που πολεμάει τη φτωχή σκέψη, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, τον κυβερνητικό τακτικισμό, την θεσμική αδιαφορία απέναντι στα αυτονόητα αιτήματά μας για πτυχία με αξία, σίτιση, στέγαση, φοιτητικές παροχές και ίδρυση νέων, Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών.

Οι φοιτητές/τριες των Καλλιτεχνικών Σχολών σε όλη την Ελλάδα, είμαστε πολλοί/ές και είμαστε μαζί: Ενώνουμε τις φωνές μας με βαθιά πίστη πως η τέχνη ήταν και θα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και σας καλούμε να στηρίξετε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μας για έναν κόσμο δίκαιο, ελεύθερο, αλληλέγγυο, μαχητικό ─ ένας τέτοιος κόσμος, χωρίς καλλιτέχνες και δημιουργία δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν φοβόμαστε κανέναν κρατικό παραλογισμό, καμιά καταστολή και κανένα ιδιωτικό συμφέρον που εναντιώνεται στο συλλογικό μας πρόταγμα: προχωράμε σθεναρά στον αγώνα μας, μέχρι να νικήσουμε.

Το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου».