Κάνναβη και σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες

Σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση κάνναβης και η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας συνδέονται.

Η κάνναβη είναι ίσως το πιο δημοφιλές ναρκωτικό και χρησιμοποιείται τόσο για ψυχαγωγικούς, όσο και ιατρικούς σκοπούς. Παράγεται από το φυτό Cannabis sativa, και οι συνηθέστεροι τρόποι κατανάλωσης της είναι μέσω καπνίσματος, μέσω προσθήκης σε φαγητό ή σαν αφέψημα.

  • Τα κλασικά μείγματα κάνναβης περιέχουν περίπου 500 συστατικά. Περίπου 160 από αυτά είναι κανναβινοειδή - χημικές ενώσεις που συνδέονται με πρωτεΐνες του οργανισμού που ονομάζονται υποδοχείς κανναβινοειδών. Δυο από τα πιο συνηθισμένα είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιολη (CBD).
  • Όταν τα κανναβινοειδή συνδέονται με τους υποδοχείς κανναβινοειδών, παρατηρούνται διάφορες επιδράσεις ∙ για παράδειγμα η THC προκαλεί αλλαγές στην διάθεση, την αντίληψη και την συμπεριφορά. Μπορεί επίσης να διαπιστωθεί μείωση ή αύξηση στα επίπεδα άγχους. Η CBD μπορεί να προκαλέσει μείωση του στρες και μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Το πως η κάνναβη επιδρά στον οργανισμό, εξαρτάται από τα διάφορα φυτά που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του μείγματος.
Κάποιοι άνδρες διαπιστώνουν ότι οι σεξουαλικές τους επιδόσεις βελτιώνονται μετά την χρήση κάνναβης. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει λιγότερο άγχος μπορεί να επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισής του.
Παρόλα αυτά έχει διαπιστωθεί ότι άλλοι άνδρες αναφέρουν σεξουαλικά προβλήματα μετά την χρήση κάνναβης όπως τα παρακάτω:

  • Μειωμένη επιθυμία: Η κάνναβης μπορεί να προκαλέσει απώλεια της επιθυμίας για σεξ.
  • Στυτική δυσλειτουργία: Για να προκληθεί μια σκληρή στύση, οι λείοι μύες του πέους πρέπει να χαλαρώσουν για να επιτρέψουν την είσοδο του αίματος. Εάν όμως η THC συνδυαστεί με τους υποδοχείς κανναβινοειδών στο πέος, η διαδικασία αυτή παρεμποδίζεται. Επίσης η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει λιγότερο σκληρές στύσεις λόγω της χαλάρωσης που προκαλεί.
  • Οργασμός: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τακτικοί χρήστες κάνναβης είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού.
  • Πρόωρη Εκσπερμάτιση: Η κάνναβη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τα αισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Επίσης μπορεί να αυξήσει και όχι να μειώσει το άγχος. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη εκσπερμάτιση.

Η κάνναβη μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, οδηγώντας δυνητικά σε ριψοκίνδυνες σεξουαλικές επιλογές όπως απροστάτευτο σεξ ή σεξ με αγνώστους. Τέτοιες επιλογές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων ή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Οι έρευνες επίσης υποδεικνύουν ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, καθώς υποδοχείς κανναβινοειών βρίσκονται και στους όρχεις.

Επίσης είναι πιθανή η εμφάνιση υπογονιμότητας. Τα χημικά που περιέχονται στο ναρκωτικό έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κινηθούν προς το ωάριο και να το γονιμοποιήσουν.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κατά πόσον η κάνναβη βλάπτει την σεξουαλική λειτουργία ενός άνδρα, εξαρτάται από την ποσότητα και την συχνότητα χρήσης. Οι άνδρες που χρησιμοποιούν συχνότερα ή μεγαλύτερες ποσότητες κάνναβης, πιθανότατα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων σε σχέση με όσους κάνουν περιστασιακή χρήση. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην επίδραση της κάνναβης από άλλους.

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη έχουν και άλλες επιδράσεις στον οργανισμό και μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει το άτομο. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η καθοδήγηση του γιατρού μετά από μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση. Αν αισθάνεστε ότι κάνετε υπερβολική χρήση κάνναβης, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή σε ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή: andrologia.gr