Αγροτικά μπλόκα σε Θεσσαλία και Φλώρινα ενόψει της πανελλαδικής κινητοποίησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους, παρά τις θερμοκρασίες των -7 βαθμών Κελσίου, στον συνοριακό σταθμό, διεκδικώντας τις αποζημιώσεις που δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί σε ορισμένα προιόντα, και προτάσσοντας το πανελλαδικό πλαίσιο αιτημάτων για τις χαμηλές τιμές παραγωγού και την επίλυση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αλλαγή.

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν και οι αγρότες στην πλατεία της Αγιάς, στη Θεσσαλία με τα τρακτέρ τους. Μαζική παρουσία είχαν οι αγρότες και στο Τύρναβο, όπου γέμισαν τους δρόμους με τα τρακτέρ τους.

Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής αναφέρθηκε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας σε δήλωσή του, επισημαίνοντας την ενότητα και την αποφασιστικότητα των αγροτών στην πάλη για μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι αγρότες προτάσσουν το εξής πλαίσιο αιτημάτων:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.