ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ / Καταδικάζει την επιχείρηση εκφοβισμού των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία

Την άθλια επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών σε βάρος των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον πολύμηνο αγώνα των εκπαιδευτικών και μαθητών της χώρας, καταδικάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Ουγγαρίας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι εκπαιδευτικοί στην Ουγγαρία εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει πλήθος κινητοποιήσεων (απεργίες, ανυπακοή, διαδηλώσεις) με αιτήματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια για αυτούς και τους μαθητές και άλλα.

Η κυβέρνηση ανήμπορη να σταματήσει τις κινητοποιήσεις κατέφυγε σε απολύσεις 14 εκπαιδευτικών και τον εκφοβισμό με απειλές και άλλων απολύσεων.

Οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων "Μ. Γλέζος" και "Ν. Μπελογιάννης" εκφράζουν την αλληλεγγύη τους συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και μαθητές των σχολείων μας, κάποιοι εκ των οποίων συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή των μαθητών.

Με κάλεσμα του Συλλόγου μας, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και πολλά μέλη του Συλλόγου και της ελληνικής κοινότητας με το διαχρονικό σύνθημα του Πολυτεχνείου "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" και την ελληνική σημαία.

Οι "εκπρόσωποι" της ουγγρικής κυβέρνησης στην ελληνική κοινότητα (Κοράνης και Agárdi) με επιστολές τους:

  • Προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους διευθυντές των ελληνικών σχολείων. Δεν τα κατάφεραν. Όλοι τους καταδίκασαν, ενώ η κατακραυγή ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.

  • Κατηγορούν όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ότι δυσφημούν τη χώρα, ενώ αυτοί είναι που τελικά "δυσφημούν" και "διασύρουν" με τους εκβιασμούς τους και όχι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Με την κοινή ανακοίνωση -δήλωση υποταγής- του εκπροσώπου της ελληνικής κοινότητας στο ουγγρικό κοινοβούλιο και του προέδρου της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας υπερασπίζονται τη μειονοτική εκπαιδευτική πολιτική, μέρος της οποίας είναι και o εκφοβισμός των Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Ανεπίσημα βέβαια συνεχίζουν τις απειλές της ουγγρικής κυβέρνησης ότι αν δεν σταματήσουμε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις θα μειώσουν τη χρηματοδότηση των σχολείων και της κοινότητας.

Με απλά λόγια μας λένε με θράσος: Τι σας νοιάζει αν η εκπαίδευση στα ουγγρικά σχολεία -στα οποία πηγαίνει το σύνολο των παιδιών της ελληνικής κοινότητας- είναι σε άθλια κατάσταση; Εσείς παίρνετε περισσότερα, άρα δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε. Σωπάστε! Διαφορετικά θα σας τα κόψουμε και σας.

Η απελπισία τους έφτασε στο σημείο να στέλνουν την κοινή ανακοίνωσή τους στις οργανώσεις που καταδίκασαν τις ενέργειες του εκφοβισμού.

Το προεδρείο του Συλλόγου:

  • Καταδικάζει και αυτή την ενέργεια εκφοβισμού.

  • Καλεί το σύνολο της ελληνικής κοινότητας να κάνει το ίδιο.

Μέσα στον Γενάρη θα καλέσουμε γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου για να συζητήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλοι να έχουν τη μόρφωση που μας αξίζει.

Δηλώνουμε ότι τα δικαιώματά μας και η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτα!».

Πηγή: 902.gr