Μπαράζ ελέγχων για το ρόλο του Αβραμόπουλου στην οργάνωση του Παντζέρι

Μαρία Ψαρά

Ένα νέο μέτωπο του Qatar-Gate, την ίδια ημέρα που η Ντόχα απειλεί με αντίποινα κατά της Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κομισιόν είναι έτοιμη να καλέσει για εξηγήσεις τον πρώην Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ε.Ε.

Τουλάχιστον ερωτήματα έχουν εγείρει οι πληροφορίες για συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην οργάνωση του Ιταλού «εγκέφαλου της συμμορίας» του Qatar-Gate στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τη χθεσινή αποκάλυψη από τη La Stampa. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια σειρά "εσωτερικών ελέγχων" για να ρίξει φως στον μισθό και τον ρόλο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Fight Impunity, τη ΜΚΟ του Αντόνιο Παντζέρι, η οποία έχει καταλήξει στο επίκεντρο της έρευνας του εισαγγελέα των Βρυξελλών με την κατηγορία ότι αποτελεί "κέντρο ξεπλύματος χρήματος" για τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από το Κατάρ για τη δωροδοκία ευρωβουλευτών και αξιωματούχων της Ε.Ε.», αναφέρει το δημοσίευμα που έχει την υπογραφή του ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Μάρκο Μπρεζολίν.

Ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος εκπρόσωπο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφέρει πως η Επιτροπή είναι «έτοιμη να καλέσει τον πρώην Έλληνα επίτροπο για να του ζητήσει εξηγήσεις... Ένα νέο μέτωπο ανοίγει έτσι στο Qatar-Gate, την ίδια ημέρα που η Ντόχα απειλεί με αντίποινα κατά της ΕΕ για το μέτρο που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο: θα απαγορευτεί σε όλους τους φορείς του Κατάρ η είσοδος στις εγκαταστάσεις του Ευρωεπιμελητηρίου. Το Κατάρ θεωρεί ότι το μέτρο που υιοθετήθηκε αποτελεί "διάκριση" και λέει ότι θα έχει "αρνητικό" αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις: από τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας έως τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου».

Η La Stampa αποκάλυψε χθες πως ο Αβραμόπουλος έλαβε αποζημίωση από τη ΜΚΟ του Παντσέρι για τον ρόλο του ως «επίτιμο μέλος» του διοικητικού συμβουλίου: σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, έλαβε μηνιαία επιταγή πέντε χιλιάδων ευρώ για την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Συνολικά, 60.000 για να "συμμετάσχει σε συνέδρια, να δημοσιεύσει άρθρα, να δώσει συνεντεύξεις και να συζητήσει με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις τους στόχους του Fight Impunity.

Μια απολύτως νόμιμη δραστηριότητα για την οποία το μέλος του ΕΛΚ - το οποίο δεν τελεί υπό έρευνα - έλαβε άδεια από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά η οποία τώρα εγείρει αμφιβολίες τουλάχιστον για την πολιτική σκοπιμότητα, διότι θα μπορούσε να είναι «βρώμικο» χρήμα, που συλλέγεται από έναν πολιτικό που διεκδικεί τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου. 

Οι πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης Fight Impunity είναι άγνωστες, καθώς η οργάνωση δεν έχει εγγραφεί ποτέ στο μητρώο διαφάνειας της Ε.Ε.: τον Δεκέμβριο του 2020, ο Αβραμόπουλος είχε εξηγήσει στην επιτροπή δεοντολογίας της Επιτροπής ότι ο Παντζέρι σκόπευε να το πράξει στο τέλος του λουκέτου. Αλλά η εγγραφή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας είχε πει στις Βρυξέλλες ότι ο κύριος χρηματοδότης της ΜΚΟ ήταν το Sekunjalo Development Fund, ένα νοτιοαφρικανικό ίδρυμα που συνδέεται με τον ομώνυμο όμιλο μεγαλοεπενδύσεων.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί, φυσικά, τις εξελίξεις στην υπόθεση» εξηγεί ο Eric Mamer, εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε.. «Διενεργούμε εσωτερικούς ελέγχους και θα επικοινωνήσουμε με τον κ. Αβραμόπουλο εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τους όρους που προβλέπονται στην άδεια που του χορηγήθηκε». Ο κ. Mamer υπογραμμίζει επίσης ότι «η Επιτροπή τήρησε ενδελεχή διαδικασία δέουσας επιμέλειας πριν χορηγήσει στον κ. Αβραμόπουλο άδεια για την επαγγελματική του δραστηριότητα στον εν λόγω οργανισμό».

Στην περίπτωση της Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είναι επίσης μέλος του επίτιμου διοικητικού συμβουλίου, η γνώμη της επιτροπής δεοντολογίας της Επιτροπής δεν ήταν απαραίτητη διότι «έγινε μέλος της ένωσης το 2022, δηλαδή μετά το τέλος της περιόδου παρακολούθησης (σ.σ. δύο χρόνια μετά το τέλος της θητείας της)». Η Μογκερίνι εξήγησε ότι δεν συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας ούτε λαμβάνει αμοιβή. 

Δ. Αβραμόπουλος: Χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες η συμμετοχή του στην Fight Impunity

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σήμερα ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτως, από την Πρόεδρο.

Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750€) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρ. του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει ,ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει.

Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή.

Οι δικαστικές πτυχές του Qatargate πρόκειται τώρα να έχουν σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Ντόχα. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αφαίρεση του σήματος πρόσβασης στις εγκαταστάσεις του για όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων του Κατάρ και χθες ήρθε μια σκληρή αντίδραση.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός που εισάγει διακρίσεις και περιορίζει τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας», αναφέρεται σε διπλωματικό σημείωμα που εξέδωσε η Ντόχα, "θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και συνεργασία. Και όχι μόνο αυτό: το Κατάρ, το οποίο εξελίσσεται σε έναν από τους κύριους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ, απειλεί επίσης με επιπτώσεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό. «Δεν είμαστε το μόνο κόμμα που αναφέρεται στις έρευνες, αλλά μόνο η χώρα μας έχει επικριθεί και δεχθεί επίθεση»: μια σαφής αναφορά στο Μαρόκο, εναντίον του οποίου η ΕΕ δεν έχει λάβει κανένα μέτρο.

Πηγή: efsyn.gr