«Copaganda»: Ο Ά. Χατζηστεφάνου προέβλεψε τι θα πουν ΕΛΑΣ- ΜΜΕ για τον 16χρονο

Ο σύνθετος όρος «Copaganda» που περιλαμβάνει ως α’ συνθετικό την αγγλική λέξη «cop» και ως β’ συνθετικό την λέξη «propaganda», περιγράφει πώς χειρίζεται η Αστυνομία μιντιακά περιστατικά που πλήττουν την εικόνα της ως όργανο που προστατεύει τους πολίτες και εγγυάται την ασφάλειά τους.

Πολλές φορές, οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας αν κι έχουν απόσταση από την πραγματικότητα όπως την βίωσαν άλλοι εμπλεκόμενοι σε περιστατικά, εντούτοις υιοθετούνται άκριτα (ή και σκόπιμα) από μερίδα των ΜΜΕ χωρίς να αμφισβητούνται ή να παρατίθενται .

Μάλιστα, τα δελτία τύπου που εκδίδει αξιολογούνται ως τεκμήριο αλήθειας, αφού αντικρουόμενα ρεπορτάζ μπορεί ακόμη και να απορριφθούν αν δεν συμφωνούν με το αφήγημα της Αστυνομίας.

Τα βήματα της «Copaganda»
Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, με ανάρτησή του για τον πυροβολισμό 16χρονου στο κεφάλι από αστυνομικό έπειτα από καταδίωξη επειδή δεν πλήρωσε πρατήριο καυσίμων, παραθέτει τα βήματα της «Copaganda» που θα δούμε τα επόμενα 24ωρα από την ΕΛΑΣ κι αστυνομικούς συντάκτες:

1) “Οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση”

1α) Αν δεν πιάσει ήταν “μεμονωμένο περιστατικό”

2) ρεπορτάζ για αύξηση εγκληματικότητας των Ρομά

3) ρεπορτάζ με καλές πράξεις αστυνομικών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ -που δεν αναφέρει πουθενά ότι ο 16χρονος τραυματίστηκε από σφαίρα-!
Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.


Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Τι λέει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Ομάδα ΔΙΑΣ κλήθηκε από κέντρο Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης για να εντοπίσουν το φορτηγάκι του 16χρονου ΡΟΜΑ από τον οικισμό Αγίας Σοφίας στο Διαβατά. Όπως λένε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ άρχισαν να καταδιώκουν το φορτηγάκι, πήγαν δίπλα του και του έκαναν χειρονομίες να σταματήσει.

Ο νεαρός προσπάθησε να ρίξει τις μηχανές 4 φορές κάνοντας απότομα δεξιά – αριστερά, και τράβηξε και χειρόφρενο. Τότε ένας της ΔΙΑΣ πυροβόλησε 2 φορές μια φορά προς το αυτοκίνητο έριξε πυροβολισμό ακινητοποίησης και μία στον αέρα. Βρέθηκαν 2 κάλυκες στην περιοχή των πυροβολισμών και μια σφαίρα στο κεφάλι του παιδιού».

Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου
Για δολοφονική επίθεση έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από άτομο το οποίο τον καταδιώκει. Υπάρχουν πληροφορίες για μία δεύτερη βολή η οποία είναι άγνωστο πού κατέληξε. Δεν μπορεί να ήταν προειδοποιητική, καθώς δεν βγάζει νόημα ο αστυνομικός να πυροβολεί στον αέρα για προειδοποίηση και αμέσως μετά να ρίχνει σε ευθεία βολή», ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο 16χρονος δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια κατά των αστυνομικών, παρά μόνο προσπαθούσε να διαφύγει για να μη συλληφθεί για το ότι δεν πλήρωσε καύσιμα ευτελούς αξίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «ανυπόστατες πληροφορίες» ότι ο 16χρονος επιχείρησε να εμβολίσει με το όχημά του τους αστυνομικούς.

«Τα σημάδια στο όχημα δείχνουν πώς πυροβολήθηκε από πίσω με τη βολίδα να διαπερνά το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου και να καταλήγει στο κεφάλι του 16χρονου», κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος. Πηγή: www.rosa.gr