«Τρέχουν» οι εξελίξεις με την «Κιβωτό του Κόσμου»

Ξεκινούν οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων στην Εισαγγελία Ανηλίκων σχετικά με τα όσα καταγγέλλονται. Το μεσημέρι η ανακοίνωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για όσα φέρονται να συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου» με την Εισαγγελία Ανηλίκων να υποδέχεται τους πρώτες μάρτυρες που θα κληθούν να συνεισφέρουν στις έρευνες για όσα καταγγέλλονται.

Η Εισαγγελία ερευνά το αν έχουν διαπραχθεί το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία Εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη - Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ.

Η έναρξη των καταθέσεων θα γίνει με παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές της «Κιβωτού» αλλά και εργαζόμενους σε αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό.

Στη δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες- αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση.Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου. Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού», που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Στόχος των εισαγγελικών λειτουργών είναι να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα.

Αντικατάσταση της διοίκησης

Όσον αφορά την αντικατάσταση της διοίκησης αυτή προχωρά με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μηχαηλίδου, το μεσημέρι της Τρίτης θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου ΔΣ του ιδρύματος.

«Τη δουλεύαμε όλη νύχτα, ξέρουμε τα ονόματα, μας λείπουν κάποια ονόματα για να κλείσει η λίστα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι» ανέφερε (MEGA) η υφυπουργός.

Είπε επίσης ότι πρέπει να μπει μία διοίκηση «η οποία έχει γνώση και τεχνογνωσία για την παιδική προστασία και επίσης να ξέρουμε ότι θα είναι διαφανείς και αποτελεσματικοί άνθρωποι».

Η απόφαση για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης πάρθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Στόχος να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της δομής για τους τρόφιμους.