Ελεύθερα τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που ήταν σε ομηρία στο Ιράν

Ελεύθερα αφέθηκαν μετά από 6 μήνες τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κρατούνταν από το Ιράν.

Τα υπό ελληνική σημαία πλοία Prudent Warrior και Delta Poseidon παρέμεναν σε ομηρία από τις 27 Μαΐου 2022 και η  τελική συμφωνία επήλθε στην Τεχεράνη με την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδου.    

Έτσι, τα δεξαμενόπλοια «Delta Poseidon» και «Prudent Warrior» πλέον λύνουν κάβους. 

Είχαν δεχτεί επίθεση από τους Φρουρούς της Επανάστασης σε διεθνή ύδατα. Υπενθυμίζεται πως σε κάθε ρεσάλτο συμμετείχαν 7 ένοπλοι.

Κρατήθηκαν στο λιμάνι Bandar Abbas, και η ομηρεία αφορούσε στα πλοία και όχι στα μέλη του πληρώματος, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αντικαταστάθηκαν.

 

Τώρα λοιπόν η Ελληνική κυβέρνηση πήρε άδεια αφού βρέθηκε στην Τεχεράνη κλιμάκιο του υπ. Εξωτερικών για να υπογράψει τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα αφήνεται ελεύθερο από την Ελλάδα το «Lana», το οποίο είχε δεσμευτεί όταν ως «Pegas» περνούσε από την Ελλάδα μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο.

 

Πλακιωτάκης: Ευχάριστη ημέρα για τους ναυτικούς μας

Με την ευκαιρία αυτή, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Η σημερινή είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος  μια  δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από  συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη, τον Υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο, τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού Δημήτρη Δόλλη, καθώς και όλα  τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  που από την πρώτη στιγμή κατέβαλαν επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.  Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία μας. 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Η σημερινή θετική εξέλιξη,  αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».  

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16/11/2022 - 21:17