Εξάρχεια: Οι κάτοικοι προσφεύγουν στο ΣτΕ υπερασπιζόμενοι τον χαρακτήρα της γειτονιάς τους

Ηχηρή απάντηση των κατοίκων στα Εξάρχεια που κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αλλοίωση της γειτονιάς τους.

Οι κάτοικοι που συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» υπέβαλαν ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της από 07.10.2022 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για τη διενέργεια εργοταξιακών εργασιών επί της πλατείας Εξαρχείων προς το σκοπό κατασκευής του σταθμού «Εξάρχεια» της γραμμής 4.

«Θεωρούμε ότι η επιλογή κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς μας, έχει κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας τόσο της γειτονιάς όσο και συνολικά του κέντρου της πόλης, για αυτό και ο σχεδιασμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβεται τις ανάγκες κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων της περιοχής σε επίπεδο οικιστικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιολογικό», αναφέρει η συνέλευση, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της «μέχρι να ξαναπάρουμε την πλατεία μας πίσω».

Η ανακοίνωση των κατοίκων

Την Τετάρτη, 26.10.2022, κάτοικοι των Εξαρχείων υπέβαλαν ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της από 07.10.2022 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη για τη διενέργεια εργοταξιακών εργασιών επί της πλατείας Εξαρχείων προς το σκοπό κατασκευής του σταθμού «Εξάρχεια» της γραμμής 4. Στα δικόγραφα προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής άδειας και ζητείται από το δικαστήριο να ακυρώσει την ως άνω απόφαση, η οποία δε φαίνεται να έχει ισχυρά εχέγγυα προστασίας του πολιτιστικού και φυτικού κεφαλαίου της πλατείας Εξαρχείων. Τα 72 δέντρα της πλατείας Εξαρχείων είναι ανάσα ζωής για τη γύρω περιοχή, για το κέντρο μιας πόλης που στερείται πρασίνου ακόμα και με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ως ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και την εντάσσουμε στα πλαίσια της συνολικής μας παρέμβασης ενάντια στον σταθμό μετρό στην πλατεία. Θεωρούμε ότι η επιλογή κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων οδηγεί στην καταστροφή της μοναδικής πλατείας της γειτονιάς μας, έχει κυρίαρχα πολιτικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν στην αλλαγή φυσιογνωμίας τόσο της γειτονιάς όσο και συνολικά του κέντρου της πόλης, για αυτό και ο σχεδιασμός φαίνεται ξεκάθαρα ότι δε σέβεται τις ανάγκες κατοίκων, εργαζομένων και θαμώνων της περιοχής σε επίπεδο οικιστικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιολογικό.

Από τις 9 Αυγούστου που στήθηκαν οι λαμαρίνες είμαστε μάρτυρες μιας σειράς αυθαιρεσιών που αφορούν συνολικά το έργο. Μοναδική απάντηση στα ερωτήματα, τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις μας είναι η άγρια καταστολή, ισχυρή απόδειξη για εμάς ότι το έργο στερείται της αποδοχής και της νομιμοποίησης του κόσμου των Εξαρχείων και όχι μόνο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απέναντι μας έχουμε μια οργανωμένη και σκληρή επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας αυτός θα κρατήσει καιρό, ότι είναι δύσκολος και επίπονος. Αφορά, όμως, τις ζωές όλων μας από όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε.