Απολύσεις για εκφοβισμό των απεργών

Συζητήθηκε, χθες, στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, προ ημερών, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ποτοποιία «Μαλαματίνα» (και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών), Γιάννης Φραγγίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών, Πωλητών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βορείου Ελλάδος και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αρης Μερκενίδης, ζητώντας να ακυρωθούν οι απολύσεις τους, ως παράνομες και καταχρηστικές.

Τους απολυμένους συνδικαλιστές εκπροσωπεί ο δικηγόρος του σωματείου, Αναστάσιος Παπαγγέλου, που ζητά την άμεση επαναπρόσληψή τους, τονίζοντας πως πρόκειται για εργαζόμενους με τρεις συνδικαλιστικές ιδιότητες. Αυτό, ενώ η εργοδοσία της «Μαλαματίνας», από την άλλη, αρνείται στην ουσία να αναγνωρίσει τα σωματεία, με τον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι δεν είναι γραμμένα στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων. Η εργοδοσία δηλαδή που επί 30 χρόνια υπογράφει συλλογική σύμβαση με το σωματείο διατείνεται ότι τα σωματεία δεν υπάρχουν!

Στην προσφυγή των απολυμένων τονίζεται, επίσης, πως από την επιχείρηση έχουν εκδιωχθεί μόνο συνδικαλιστές, με στόχο την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πριν από μερικές μέρες, με ανακοίνωσή της η εταιρεία υποστήριξε πως οι απολύσεις έγιναν νόμιμα, γιατί οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε τμήμα της επιχείρησης που καταργήθηκε.

Χθες, στο δικαστήριο, κι ενώ απ’ έξω διαδήλωναν σε ένδειξη συμπαράστασης δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, ο συνάδελφος των απολυμένων συνδικαλιστών, Γιάννης Νιβορλής, περιέγραψε με τον πιο σαφή τρόπο τι ακριβώς συνέβη στη «Μαλαματίνα», που κατέληξε στις απολύσεις των δύο συνδικαλιστών. Ουσιαστικά, περιέγραψε ένα κλίμα διώξεων, μεθοδεύσεων και στοχοποίησης των προέδρων των σωματείων, με σκοπό να δημιουργηθεί εκφοβισμός και να κατασταλούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά της εργοδοσίας κατέθεσε μια κυρία που δήλωσε διευθύντρια «όλων», αλλά δεν έδειξε να γνωρίζει λεπτομέρειες για τα πάντα! Οταν ρωτήθηκε στο δικαστήριο σχετικά, δεν μπόρεσε να αναφερθεί με σαφήνεια στο ύψος των μισθών, στην αξία των οχημάτων, στους ακριβείς αριθμούς των εργαζομένων! Μάλιστα, η πλευρά της «Μαλαματίνας», πέρα από τις αντιφάσεις στο ακροατήριο, προσπάθησε να αναιρέσει τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει συντάξει η γνωστή πολυεθνική PriceWaterhouseCoopers, παρουσιάζοντας μιαν άλλη μελέτη, που «ήταν εμφανώς πρόχειρη κι είχε συνταχθεί “στο γόνατο”», όπως υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων. Επίσης, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο δεν προέκυψε από πουθενά ότι πριν από τις απολύσεις η εταιρεία είχε προσφέρει στους εκδιωχθέντες συνδικαλιστές κάποια άλλη θέση εργασίας...

Η συζήτηση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, ωστόσο την προσεχή Παρασκευή έχουν κι άλλο δικαστήριο ασφαλιστικών μέτρων, με την εργοδοσία της γνωστής ποτοποιίας να θέλει να... λογοκρίνει τους απεργούς για τα χαρακτηριστικά πράσινα μπλουζάκια που φορούν, υποστηρίζοντας ότι με αυτά τη δυσφημούν!