Μαζική πορεία για μην πέσουν στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης Μάγγου

Μεγάλη πορεία σήμερα ενάντια στην απόπειρα συγκάλυψης της πολύκροτης υπόθεσης του Βασίλη Μάγγου, δύο και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό του ύστερα από απρόκλητη αστυνομική επίθεση που του άφησε βαρύτατες κακώσεις.

Άνθρωποι από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από τη Λαμία και τη Λάρισα μέχρι την Βέροια και την Πρέβεζα διαδήλωσαν το μεσημέρι στο Βόλο στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης υπέρ του αιτήματος να αποδοθεί δικαίωση για τον άτυχο ακτιβιστή και ενάντια στην καύση σκουπιδιών καταγγέλλοντας τη δράση της Lafarge. 

«Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη - Ένοχοι κράτος και Lafarge»

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στον Βασίλη», «ΕΛ.ΑΣ. Ελλήνων βασανιστών, ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών» και «αγώνας για τη γη και την ελευθερία εναντία στης φύσης της λεηλασία», φώναξαν χαρακτηριστικά οι συγκεντρωμένοι.

 

«Να καταδικαστούν οι βασανιστές - ένοχοι κράτος και Lafarge», «δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε την κρατική δολοφονία του Βασίλη Μάγου», «κοινωνική Δικαιοσύνη για ψωμί, υγεία, ελευθερία, ενάντια στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων, τοπικών παραγόντων, πολυεθνικών», «Εμπρός λαέ μην τους φοβηθείς, να φύγει η Lafarge να ζήσουμε εμείς» έγραφαν τα πανό.

Η πορεία άρχισε από την πλατεία Ελευθερίας πλημμυρίζοντας τους δρόμους για να φτάσει έξω από τα δικαστήρια της πρωτεύουσας της Μαγνησίας όπου στις 21 Οκτωβρίου ξεκινάει η δίκη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν γύρω από το δημαρχείο του Βόλου.

«Μετατρέπουν τους γονείς από κατήγορους σε μάρτυρες μιας δίκης - παρωδία»

Ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος, τόνισε το εξής: «Είμαστε εδώ σήμερα άνθρωποι αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα για να καταγγείλουμε την υπόθεση συγκάλυψης του Βασίλη Μάγγου. Καταγγέλω ευθέως ότι δύο εισαγγελείς υποβίβασαν την υπόθεση στέλνοντας στα μαλακά τρεις από τους αστυνομικούς και όχι όλους στερώντας μας το δικαίωμα να εκδικαστεί η δική μας μήνυση. 

»Δεν θα μας δοθεί το δικαίωμα να φτάσουμε στο δικαστήριο και να υποστηρίξουμε το δίκιο μας. Δυστυχώς, δύο εισαγγελείς, οι οποίοι απέρριψαν τις ενστάσεις μας για να συνεκδικαστεί η μήνυσή μας, μετατρέπουν εμάς τους γονείς από κατήγορους σε απλούς μάρτυρες μιας δίκης παρωδία στην οποία. Εγώ το θεωρώ ιεροσυλία».

Θυμίζουμε ότι στο εδώλιο θα βρεθούν τρεις αστυνομικοί για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» αφού από την δεύτερη Ένορκη Διοικητικής Εξέταση, που έγινε μετά τις ελλείψεις στην 1η ΕΔΕ και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν προέκυψαν νέα στοιχεία και ως εκ τούτου δεν άλλαξε η δίωξη. 

Επίσης, απορρίφθηκε η έγκληση που είχε υποβάλει η οικογένεια του φοιτητή κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών και αυτού που διενήργησε την 1η ΕΔΕ με το επιχείρημα ότι δεν αποδείχτηκε η τέλεση βαρύτερων πράξεων απ’ αυτές που φέρονται να διέπραξαν οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η οικογένεια του θύματος είχε μηνύσει τέσσερις αστυνομικούς, τρεις από υπηρεσία της Μαγνησίας και έναν από υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για βασανισμό.