«Χαστούκι» ΟΗΕ στην κυβέρνηση: «Συκοφαντίες & απειλές κατά του Ι. Αποστολόπουλου»

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ με επιστολή-καταπέλτη κατά της κυβέρνησης, κάνουν λόγο για συκοφαντίες και απειλές κατά του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου, από τα ΜΜΕ, χρήστες τους διαδικτύου, αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, διερωτώνται τι έχει κάνει η κυβέρνηση έως σήμερα και τι προτίθεται να κάνει, για να προστατεύσει τον διασώστη, ενώ ζητά και να λογοδοτήσουν όσοι τον απειλούν και τον στοχοποιούν ως «διακινητή».

Ειδικότερα, στην επιστολή την οποία υπογράφουν η Ειδική Εισηγήτρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαίρη Λόλορ ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη, Ομπιόρα Τσινεντού Οκαφόρ και ο Ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για τη στοχοποίηση του Ι. Αποστολόπουλου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αλλά και από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.


Αναλυτικά η επιστολή:
Ο κ. Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο και πρώην μηχανικός. Εργάζεται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε θάλασσες στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2015. Σήμερα εργάζεται για τον ιταλικό σύλλογο Mediterannea Saving Humans, συντονίζοντας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.

Ανησυχίες σχετικά με τον φερόμενο εκφοβισμό, την ποινικοποίηση και τον περιορισμό του έργου των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση από πολλούς κατόχους εντολής Ειδικών Διαδικασιών του ΟΗΕ σε αρκετές περιπτώσεις (βλ. GRC 4/2021 , GRC 1/2021 και GRC 2/2020 ). Ευχαριστούμε την κυβέρνηση για τη συνεχή δέσμευσή της σε αυτά τα θέματα, ωστόσο, υπό το φως των πληροφοριών που αναφέρονται παρακάτω, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται σε αυτούς τους τομείς εξακολουθούν να υποφέρουν από ένα εχθρικό περιβάλλον.

Ισχυρισμοί
Στις 11 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού μέσου ενημέρωσης Capital.gr άρθρο που φέρεται να αναφέρεται στον κ. Αποστολόπουλο. Το άρθρο φέρεται να αναφερόταν στον κ. Αποστολόπουλο ως ανθρωπιστή προς μίσθωση που συνεργαζόταν με λαθρέμπορους και υπονοούσε ότι ασχολούνταν με την κατασκοπεία και ότι ήταν υπεύθυνος, μαζί με άλλους ανθρωπιστικούς παράγοντες, για τους θανάτους ανθρώπων που διέσχιζαν το Αιγαίο Πέλαγος. Στις 5 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Αποστολόπουλος έστειλε επιστολή στον διευθυντή σύνταξης του ρεπορτάζ, καθώς και στον δημοσιογράφο που είχε συντάξει το άρθρο, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου από την ιστοσελίδα του πρακτορείου και τη δημοσίευση απολογίας. Στις 14 Ιανουαρίου 2022, το Capital.gr δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του την επιστολή του κ. Αποστολόπουλου, μαζί με σχόλια του Capital.gr και του εν λόγω δημοσιογράφου. 

Στις 10 Μαΐου 2022, ο κ. Αποστολόπουλος συμμετείχε σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για θανάτους και εξαφανίσεις ανθρώπων στη Μεσόγειο Θάλασσα, τον φόβο ποινικοποίησης που εμποδίζει τους ανθρώπους να ενεργούν αλληλέγγυα με τους αιτούντες άσυλο και επαναπροωθήσεις που φέρονται να πραγματοποιούνται από την Ελληνική Ακτοφυλακή στο Αιγαίο.

Στις 7 Ιουνίου 2022, η παρέμβασή του αναφέρθηκε σε σχόλια που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σημερινός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Αναπληρωτής Υπουργός στον Πρωθυπουργό. Με ανάρτησή του στο Facebook, υποστήριξε ότι ο κ. Αποστολόπουλος προσέβαλε την Ελλάδα με κατηγορίες για την Ελληνική Ακτοφυλακή στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του ως συκοφαντία. Αυτά τα σχόλια στη συνέχεια ελήφθησαν από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μετά τα οποία, στιγματιστικά σχόλια που στόχευαν τον κ. Αποστολόπουλο, συμπεριλαμβανομένων απειλών για θάνατο, άρχισαν να δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 17 Ιουνίου 2022, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο iefimerida, Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια απάντησε επίσης στην παρέμβαση του κ. Αποστολόπουλου στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εσωτερικό εχθρό», κατηγορώντας τον για διάδοση fake news και ζητώντας ο Εισαγγελέας της Ελλάδος να κινηθεί εναντίον του. Κατά τη στιγμή της οριστικοποίησης αυτής της επικοινωνίας, ο κ. Αποστολόπουλος συνέχισε να δέχεται απειλές κατά του θανάτου σχεδόν σε καθημερινή βάση και να στοχοποιείται τακτικά με υβριστικά μηνύματα στο διαδίκτυο.

Ανησυχίες
Στην επικοινωνία εκφράσαμε τους φόβους μας για την ασφάλεια του κ. Αποστολόπουλου δεδομένης της έντασης των απειλών που έχει δεχτεί. Υπογραμμίζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με τα στιγματιστικά σχόλια εκπροσώπων της κυβέρνησης που φαίνεται να ενθάρρυναν συκοφαντίες και απειλές εναντίον του, σε άμεση σχέση με τις νόμιμες πράξεις έκφρασής του σχετικά με τεκμηριωμένους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ:
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με επιστολή την οποία δημοσιεύει ο ΟΗΕ δεν κάνει ούτε μία αναφορά στο όνομα του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, ούτε απαντά αναφορικά με τη στοχοποίηση και τους φόβους του ΟΗΕ για την ασφάλειά του. Αντιθέτως, κάνει μια γενική αναφορά, επαναφέροντας και πάλι το αφήγημα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σημειώνει ότι οι αρχές τηρούν τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους. Πηγή: www.rosa.gr