Προς ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε παρθένο τοπίο της Πάρου

Στο ρεπορτάζ του Τάσου Σαραντή στην Εφημερίδα των Συντακτών, γίνεται λόγος για τουριστικό συγκρότημα 440 κλινών και συνολικής δομημένης επιφάνειας άνω των 12.000 τ.μ. που δρομολογείται να κατασκευαστεί στη χερσόνησο του Αη Γιάννη Δέτη, στη θέση Κολυμπήθρες της Δ.Κ. Νάουσας Πάρου, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε., συνολικής έκτασης 327,84 στρεμμάτων.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία ΕΚΤΕΡ στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) που συνέταξε για το τουριστικό συγκρότημα, πρόκειται περί οργανωμένης ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που είναι απολύτως συμβατή με το ευρύτερο πλαίσιο περί αειφορικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί που προβάλλονται στη ΣΜΠΕ είναι διάτρητοι, υποστηρίζει η Πρωτοβουλία Πολιτών Πάρου, αφού η έκταση που θα καταλάβει η δόμηση ενός τουριστικού συγκροτήματος και ο αριθμός των κλινών του μαζί με τις συνοδούς εγκαταστάσεις (οδοποιία, πισίνες, υπαίθριοι χώροι κ.λπ.) σε μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες παρθένες περιοχές της Πάρου, ενός νησιού που υποφέρει από τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης υπερδόμησης, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράδειγμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, αλλά μιας μείζονος παρέμβασης στον χώρο.για την υποβληθείσα πρόταση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου της περιοχής ιδιοκτησίας της ΕΚΤΕΡ Α.Ε., αλλά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ).

  •