Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Τι να κάνετε αν βρείτε στον δρόμο ένα τέτοιο πουλί

Τις λένε σταχτάρες, αλλά τις αποκαλούν και ακροβάτες των αιθέρων, επειδή περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στον αέρα: τρέφονται, ξεδιψούν, ζευγαρώνουν αλλά και κοιμούνται εν πτήσει!

Τα πολύ μικρά τους πόδια δεν τους επιτρέπουν να κουρνιάζουν σε κλαδιά αλλά να γαντζώνονται σε κάθετες επιφάνειες, γι’ αυτό και φωλιάζουν σε σχισμές βράχων αλλά και σε ανοίγματα σε ψηλά κτίρια πολλών ελληνικών πόλεων.

@Ξενοφών Λειβαδιώτης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Αυτή την εποχή που οι νεαρές σταχτάρες βρίσκονται ακόμη στις φωλιές τους, εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών της περιόδου που προκαλούν υπερθέρμανση των φωλιών (που γίνονται σχεδόν φούρνος!), επιχειρούν μια πρώιμη έξοδο με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο έδαφος, από το οποίο όμως δεν μπορούν να απογειωθούν.

Αν βρείτε στον δρόμο ένα τέτοιο σκουρόχρωμο πουλί, με μακριές φτερούγες, που μοιάζει με χελιδόνι αλλά έχει γαμψά νύχια, μακριές φτερούγες και μαύρα μάτια, μαζέψτε το αμέσως.

@ Τάσος Αλεξανδρόπουλος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Βάλτε το σε ένα χαρτόκουτο με μια πετσέτα για υπόστρωμα, στάξτε του αρκετές σταγόνες νερό στη μύτη και ενημερώστε άμεσα το πλησιέστερο σε εσάς Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες: