Μάχη σε τέσσερα πύρινα μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από το πρωί της Δευτέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν πύρινα μέτωπα τα οποία έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε αγροτοδασική έκταση στη Βρυσούλα Σχηματαρίου Βοιωτίας ανάμεσα στο Δήλεσι και στο Σχηματάρι, με τις Αρχές να προχωρούν σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Αγίου Γεωργίου, στο Δήλεσι. Το περιστατικό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη.

 

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 106 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το eviathema, η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12.00 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα.

Στο σημείο μετέβησαν αμέσως ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θήβα και Χαλκίδα.


 

Ενεργοποιήθηκε το 112

Σε συναγερμό πέντε περιφέρειες για πυρκαγιές

Σημειώνεται πως πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, σε πέντε περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσοχή χρειάζεται σε:

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Στις ανωτέρω περιοχές θα συνεχιστούν οι αυξημένες περιπολίες και ήδη εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην πυρκαγιά της Ηλείας - Εκκενώθηκε το χωριό Λάτα

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται, λόγω των ισχυρών ανέμων, στην φωτιά που καίει στην Ηλεία και συγκεκριμένα κοντά στις περιοχές Βάλμη και Λάτα. Μάλιστα στο χωριό Λάτα ζητήθηκε από το 112 η εκκένωσή του.

Οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 195 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Νωρίτερα, η Ζούγκλα είχε επικοινωνήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο ο οποίος ανέφερε ότι αν και υπήρχε σκέψη για εκκένωση των χωριών Βάλμη και Λάττα από την Πυροσβεστική, εν τέλει οι πυροσβέστες κατάφεραν άμεσα να περιορίσουν τα μέτωπα πριν φτάσουν στα σπίτια και έτσι δεν χρειάστηκε τελικά η εκκένωσή τους. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής και έχει κατεύθυνση την Απιδούλα.

 

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο.

 

Zητήθηκε εκκένωση της Μονής Προφήτη Ηλία στη Φωκίδα

Την ίδια ώρα, μαίνεται φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Σερνικάκι της Φωκίδας, κοντά στην Άμφισσα.

Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και πέντε αεροσκάφη. 

Πυρκαγιά και στη Ζάκυνθο

Πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην περιοχή περιοχή Καμπί Ζακύνθου. Στο έργο της κατάσβεσης έχουν σπεύσει 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Να σημειωθεί ότι αρχικά ζητήθηκε και εκκενώθηκαν προληπτικά τα πρώτα σπίτια του χωριού, ωστόσο οι πυροσβέστες έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο στο σημείο με τους κατοίκους να επιστρέφουν μετέπειτα στα σπίτια τους.