Ευρωβουλευτές αποσύρονται από βραβεία επειδή είναι χορηγός η Novartis – «Έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα»

Τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να παρουσιάσει το σκάνδαλο Novartis ως «σκευωρία» κατηγορώντας και διώκοντας όσους αποκάλυψαν την αλήθεια, ευρωβουλευτές αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους από τα MEPs Awards, επειδή είναι χορηγός η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία.

Την αρχή έκανε ο Δανός ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, Νικολάι Βίλουμσεν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του από τα βραβεία ευρωβουλευτών/MEP Awards 2022 επειδή έχουν συμπεριληφθεί «αμφιλεγόμενοι» σπόνσορες στον σχετικό κατάλογο της διοργάνωσης, οι οποίοι μάλιστα έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία αξιωματούχων, σε κράτη -μέλη της ΕΕ. Εννοώντας τη Novartis.

 

 

Μάλιστα, στην ανοιχτή του επιστολή προς τα βραβεία τονίζει: «βρίσκομαι πλέον σε μια κατηγορία (σ.σ. ως υποψήφιος) που ορίστηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis – μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα. Μια υπόθεση που σήμαινε κατά συνέπεια ότι η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε ποινές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να επιλύσει παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA).

Η υπόθεση, μάλιστα, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα, όπως τόνισαν τόσο κάποιοι καλοί μου συνάδελφοι όσο και ο Τύπος. Όλα εκείνα που θα έπρεπε φυσικά να την είχαν αποκλείσει από χορηγό».

Και δεύτερη απόσυρση υποψηφιότητας

Τη σκυτάλη πήρε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Βερονίκ Τρίιλετ‑Λενουάρ, η οποία σε δική της ανάρτηση υπογραμμίζει: «Όπως ο συνάδελφός μου, αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για τα βραβεία ευρωβουλευτών 2022 λόγω της προσθήκης ενός ιδιώτη χορηγού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα που έθεσα για τον εαυτό μου όταν έγινα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Πηγή: documentonews.gr