Τράπεζες / Μαζικές απολύσεις και λουκέτα

Οι τράπεζες συνεχίζουν την ακραία συρρίκνωση του δικτύου, με διαρκή προγράμματα απολύσεων (εθελούσια έξοδος) του προσωπικού τους και μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους, σε βάρος μάλιστα και της εξυπηρέτησης των πολιτών και των πελατών τους.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης της ΟΤΟΕ που περιλαμβάνεται σε αναλυτικό και τεκμηριωμένο ενημερωτικό σημείωμα με τις θέσεις της για τη συρρίκνωση του δικτύου και τον ψηφιακό τραπεζικό αποκλεισμό.

Στο ενημερωτικό κείμενο με επτά ερωτήσεις και επτά απαντήσεις που έχει αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία, τα πολιτικά κόμματα, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, επισημαίνεται ότι «η υπερβολική συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών στη χώρα μας δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, αλλά κυρίως σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας».

Στον ισχυρισμό των τραπεζών ότι πλεονάζει προσωπικό, η ΟΤΟΕ απαντά: «Όχι μόνο δεν πλεονάζει, αλλά λείπει προσωπικό. Οφείλουν να μπουν τίτλοι τέλους στο κλείσιμο των καταστημάτων δικτύου και στη συνεχή συρρίκνωση της απασχόλησης στις τράπεζες».

Τραπεζικός και ψηφιακός αποκλεισμός

Η ΟΤΟΕ σημειώνει στο ενημερωτικό σημείωμα ότι η μείωση στον αριθμό καταστημάτων, ΑΤΜ και προσωπικού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στη χώρα μας, καθώς, ενώ στην Ευρώπη η μείωση των καταστημάτων την τελευταία δεκαετία φτάνει το 37%, στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό έχει εκτοξευτεί στο 61%. Όσον αφορά τη μείωση των ΑΤΜ την ίδια περίοδο, στην Ευρώπη είναι 10%, ενώ στη χώρα μας 33%.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό για «ολοκληρωτική στροφή στα ψηφιακά - εναλλακτικά δίκτυα» συναλλαγών, η ΟΤΟΕ αποδεικνύει με στοιχεία ότι η χρήση των ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που οδηγεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε τραπεζικό αποκλεισμό.

Επιπλέον η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο του τραπεζικού αποκλεισμού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους και στους επαγγελματίες, που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τα εναλλακτικά διαδικτυακά κανάλια συναλλαγών.«Ειδικά σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, η απόσυρση των τραπεζών από αυτές συνδέεται με απομόνωση, υποβάθμιση και εντέλει με οικονομικό μαρασμό», υπογραμμίζεται.

Στο ερώτημα, γιατί πρέπει ο ψηφιακός αποκλεισμός να απασχολήσει την Πολιτεία, η ΟΤΟΕ, αφού υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες ανάλωσαν για την ανάταξη και εξυγίανσή τους δημόσιο χρήμα (ανακεφαλαιοποιήσεις), με σοβαρή συνακόλουθη ζημία του ΤΧΣ και του Δημοσίου, ενώ συνεχίζουν να αξιοποιούν δημόσιες εγγυήσεις για την απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν οι καλές ευρωπαϊκές τραπεζικές πρακτικές έγκαιρης διαβούλευσης της διοίκησης κάθε τράπεζας με την ΟΤΟΕ και τους αντίστοιχους συλλόγους, με τους τοπικούς φορείς, με στόχο τη διασφάλιση κατάλληλης εναλλακτικής τοποθέτησης για τους εργαζόμενους, καθώς και εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης για την πελατεία, σε εύλογη απόσταση».

Απεργία την Τρίτη στην Πειραιώς

Εικοσιτετράωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς για την προσεχή Τρίτη 21 Ιουνίου έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων, καθώς η διοίκηση της Τράπεζας ουσιαστικά αρνείται την υπογραφή επιχειρησιακήςσύμβασης.

Μετά από τρεις διαδοχικές συναντήσεις με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση παρέμεινε προσηλωμένη και ανυποχώρητη σε μια αδιέξοδη στάση στα αιτήματα του αντιπροσωπευτικού συλλόγου για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, που αφορούν:

* Την προστασία και τη θωράκιση της εργασίας μέσα από την επανακατάρτιση των δεξιοτήτων και συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης των εργαζόμενων ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο.

* Την ενίσχυση του εισοδήματος και των αποδοχών, που θα αποδώσουν κίνητρο και ανταπόδοση στα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας.

* Τη ρύθμιση των αμοιβών σε ειδικούς ρόλους και σε θέσεις ευθύνης.

* Την ενδυνάμωση των παροχών υγείας και αποταμίευσης καθώς και άλλων ειδικών και αναγκαίων παροχών προς τους εργαζόμενους.

Πηγή: avgi.gr