Για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κατηγορεί πλέον την κυβέρνηση η αντιπολίτευση…

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα να συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην αποστολή και τεθωρακισμένων στην Ουκρανία. Την επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πληροφόρηση από τον Γερμανό Καγκελάριο για την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία και την αντικατάστασή του με γερμανικό.
Σε  κοινή δήλωσή τους οι Τομεάρχες Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας αναφέρουν τα εξής: «Τι μάθαμε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου για τη νέα αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία, ο οποίος υποτίθεται θα αντικατασταθεί με γερμανικό, που το πληροφορηθήκαμε από το Γερμανό Καγκελάριο;

Πρώτον, ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι «όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση»! Μάλλον πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.
Δεύτερον, ότι με τα γερμανικά Marder «διώχνεις παλιά και παίρνεις καινούρια» και ότι «παίρνουμε πολύ πιο σύγχρονα». Ας ενημερώσει κάποιος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το Υπουργείο Άμυνας ότι τα ΒΜΡ 1 που έχουμε είναι της δεκαετίας ’60 και τα «πολύ πιο σύγχρονα» και «καινούργια» Marder είναι της δεκαετίας ’70.

Τρίτον, ότι «δεν θα μας λείψουν αυτά τα τεθωρακισμένα». Από πού προκύπτει αυτό; Τα «καινούργια» Marder για να καταστούν επιχειρησιακά προϋποτίθενται συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά, πυρομαχικά (τα οποία έχουν σταματήσει να παράγονται στη Γερμανία) και κυρίως εκπαίδευση του προσωπικού. Όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο, που μετριέται τουλάχιστον σε μήνες. Τα δικά μας ΒΜΡ 1 τα γνωρίζουμε τέλεια, έχουν τα προβλήματά τους, αλλά επί τόσες δεκαετίες γνωρίζουμε πώς να τα συντηρήσουμε και κυρίως πώς να τα χειριστούμε.

Συνεπώς, είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά και όχι για το θεαθήναι από τα γερμανικά. Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!
Τέταρτον, «δεν μας κοστίζει τίποτα». Από πού προκύπτει και αυτό; Πυρομαχικά έχουν διαφορετικά. Θα μας δώσει η Γερμανία δωρεάν αντίστοιχους φόρτους; Ανταλλακτικά και επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση ποιος θα πληρώσει;

Να σημειώσουμε ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό. Και αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι «πολύ πιο σύγχρονα» κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση χωρίς καμιά ντροπή επιμένει να κρύβεται και να μην ενημερώνει λαό και Βουλή για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.
Δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει να παίρνει αποφάσεις μόνος του για την εξωτερική πολιτική αλλά και κρίσιμες και ενίοτε πανάκριβες και εκτός προτεραιοτήτων εξοπλιστικές επιλογές.

Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τα άλλα «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»…
Καταθέτουμε άμεσα αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.»


 

ΚΚΕ για τεθωρακισμένα στην Ουκρανία: Πολύ σοβαρή εξέλιξη για την άμυνά μας

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι “απογειώνει” την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

 

«Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου», συμπληρώνει.

Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, «Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας.

«Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

 

Στο μεταξύ επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα τις αμερικανικές προθέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΜέΡΑ25 και γραμμ ατέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης. Η κυβέρνησή του συντάσσεται με αυτό τον στόχο ή με τον στόχο Γαλλίας και Γερμανίας για διπλωματική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν;», είναι οι βασικές ερωτήσεις..

 

Ελληνική Λύση: Θα λογοδοτήσετε! 

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εξέδωσε δελτίο τύπου για το θέμα στο οποίο γράφει τα ακόλουθα:

Η κυβέρνηση οφείλει να ακυρώσει άμεσα τα σχέδια αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την αποστολή τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού, τα οποία κατόπιν θα αντικατασταθούν με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Γερμανικού Σπίγκελ ότι η γερμανική κυβέρνηση εξαπάτησε τους Πολωνούς, οι οποίοι απέστειλαν εκατοντάδες τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, χωρίς να λάβουν ούτε ένα από την Γερμανία!

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να μην προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Την ώρα που η τουρκική απειλή αυξάνεται, είναι αδιανόητο να στερηθούν οι Ελληνικές ΕΔ έστω και μία σφαίρα. Ήδη η κυβέρνηση έχει διαπράξει εγκληματικό επιχειρησιακό και διπλωματικό λάθος με τις συνεχείς αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι ευθύνες τους θα είναι βαρύτατες και οι ενέργειές τους δεν πρόκειται να κριθούν μόνο πολιτικά.