Στο συρτάρι οι προσλήψεις πυροσβεστών που είχε ανακοινώσει πέρυσι το καλοκαίρι ο Χαρδαλιάς

Καμία νέα πρόσληψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θα γίνει και αυτό το καλοκαίρι, όπως διεκυκρίνισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την προετοιμασία της πολιτείας για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε την 1η Μαϊου.

Ανακοινώσεις, οι οποίες αναιρούν τις περυσινές του πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είχε υποσχεθεί άμεσες προσλήψεις, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα του υποστελεχωμένου προσωπικού του Π.Σ

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με έκθεση του Αρχηγείου του Σώματος, ανέρχονται σε περίπου τρεις χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις, ο κ. Τουρνάς, υποστήριξε ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό διότι θα έρθει η στιγμή που θα… αποχωρήσουν όλοι μαζί δημιουργώντας μεγάλο κενό».

Επίσης, κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την αντιπυρική περίοδο και τον σχεδιασμό της, χωρίς την παρουσία καμερών, οι αρμόδιοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσαν ότι τα περίφημα ρωσικά αεροσκάφη, Berriev και Ilyushin, που μέχρι πέρσι θεωρούνταν ως πολυεργαλεία στην κατάσβεση των πυρκαγιών κρίθηκαν ως… «ακατάλληλα για το ανάγλυφο της χώρας μας αλλά και περιοχών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε εναέρια μέσα που να μπορούν να επιχειρούν σε χαράδρες» είπε ο κ. Τουρνάς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη τα φετινά εναέρια μέσα πυρόσβεσης που θα χρησιμοποιήσει η χώρα μας ανέρχονται σε 90, αυξημένα σε σχέση με πέρσι, ενώ «δεν συμπεριλαμβάνονται τα ρωσικά λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το κόστος για την μίσθωση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης είναι αυξημένο 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά και η χώρα μας δαπάνησε περίπου ογδόντα εκατομμύρια ευρώ». 

Όσον αφορά την βοήθεια που θα λάβουμε από το εξωτερικό, «250 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν πριν την έναρξη των πυρκαγιών».

Στη μάχη με τις πυρκαγιές θα ριχθούν, μεταξύ άλλων, και εκατό μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,οι οποίες θα περιπολούν σε δάση ώστε να ενημερώνουν άμεσα σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά. 

Τέλος σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλεψη ότι το επαγγέλμα του πυροσβ΄΄΄έστη συμπεριληφθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται, ο κος Τουρνάς απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τε΄τοιο δεν προβλέπεται.