ΟΞΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η ηπατίτιδα από ηπατοτρόπους ιούς είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες και συχνή επίσης, παρά τα δύο υπάρχοντα εμβόλια. Επίσης γνωστό είναι ότι διάφοροι άλλοι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις, προσβάλλουν και το ήπαρ.

 

Τα σημερινά δεδομένα: περί τα 170 κρούσματα διεθνώς, κατ εξοχήν στη Βρετανία. Επίσης σε 8-10 περίπου άλλες χώρες. Μερικά παιδιά μεταμοσχεύθηκαν και ο ΠΟΥ αναφέρει έναν θάνατο με άγνωστα λοιπά στοιχεία.

 

Που οφείλεται η νόσος; Προς το παρόν δεν είναι τεκμηριωμένο. Πάντως όχι στους ηπατοτρόπους ιούς. Σε μεγάλο ποσοστό παιδιών αποδίδεται σε αδενοϊό, ειδικά στη Βρετανία (77%). Ακούσαμε διάφορες ερμηνείες, ιδιαίτερα από «ειδικούς» και σε αυτό το θέμα (πχ πνευμονολόγους)! Θα προσπαθήσω όχι να δώσω ερμηνεία, αλλά να παραθέσω κάποια στοιχεία, κάποια ερωτήματα και κάποιες απορίες. Ουσιαστικά, ερωτηματικά που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν μια υπόθεση περί του αιτίου της περίεργης αυτής ηπατίτιδας. Υπόθεση λοιπόν. Ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι η ιατρική προχωρά με αμφισβητήσεις, απορίες και προσπάθειες ερμηνείας αγνώστων καταστάσεων.

 

 • Οι χώρες που αρχικά εκδηλώθηκε η ηπατίτιδα είναι χώρες όπου χρησιμοποιήθηκαν κατ΄ εξοχήν τα δύο εμβόλια που μεταφέρουν τη γενετική πληροφορία για τον κορωνοϊό μέσω αδενοϊού (Astra Zeneca και Jonhson & Jonhson).

 • Σύμφωνα με τις εταιρείες, ο αδενοϊός αυτός είναι έτσι τροποποιημένος ώστε να μην προκαλεί λοίμωξη.

 • Μετά τη χορήγηση εμβολίου ο αδενοϊός και τα λοιπά συνοδά στοιχεία καταστρέφονται.

 • Το ότι ο αδενοϊός είναι αδρανοποιημένος δεν μας διασφαλίζει σε τίποτε. Είναι σε όλες τις παρτίδες αδρανοποιημένος; Να θυμήσω την πολιομυελίτιδα, όταν μετά χορήγηση αδρανοποιημένου εμβολίου στις ΗΠΑ (1955 – Cutter incident) ξέσπασε επιδημία πολιομυελίτιδας με χιλιάδες θύματα. Διαπιστώθηκε ότι οι ιοί του εμβολίου δεν είχαν αδρανοποιηθεί πλήρως (αυτό προς επίρρωσιν της αμέσως προηγούμενης πρότασης).

 • Βέβαια, τα παιδιά με ηπατίτιδα δεν είχαν γενικώς εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού. Όμως το ερώτημα είναι αν ο ιός (αδενοϊός εδώ) μπορεί να διαφύγει από τον λήπτη του εμβολίου και να μεταδοθεί αλλού. Αν μπορεί να συμβεί αυτό, τότε το αιτιολογικό πρόβλημα λύνεται. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζουμε αν οι γονείς των παιδιών που νόσησαν από ηπατίτιδα, έχουν εμβολιασθεί με ένα από τα δύο εμβόλια (ΑΖ ή J&J).

 • Οι γονείς θα πρέπει να ερωτηθούν επίσης αν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

 • Μπορεί ένας εμβολιασμένος να μεταδώσει την ακίδα; Άρα να δημιουργεί νόσο; Αυτό είναι μια παλαιότερη σκέψη, λόγω της συχνότητας της λοίμωξης στους εμβολιασμένους. Πέραν λοιπόν της μη καλής προστασίας του εμβολίου, είναι και η τυχόν μετάδοση της ακίδας. Η σκέψη φαντάζει ίσως περίεργη. Αν όμως η ακίδα μεταδίδεται και είναι παθογόνος, τότε υπάρχει πρόβλημα.

 • Τα γενετικά εμβόλια κατά της COVID-19 προάγουν την παραγωγή πρωτείνης ακίδας από τα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που βασίζεται εγγενώς σε μια αυτοάνοση αντίδραση, η οποία επεκτείνεται σε όλα τα κύτταρα που προσλαμβάνουν το γενετικό υλικό και ξεκινούν την πρωτεϊνοσύνθεση.

 • Υπόψη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοση ηπατίτιδα. Μήπως να διερευνηθεί αυτή η σχέση και στα παιδιά γενικώς και ποιο ειδικά σ΄ αυτά με την περί ου ο λόγος ηπατίτιδα που έχουν λάβει και εμβόλιο;

 • Υπάρχει περίπτωση η βιοκατανομή των γενετικών εμβολίων να είναι τέτοια ώστε ορισμένα στοιχεία να συσσωρεύονται σε διάφορα όργανα και ιστούς του οργανισμού του λήπτη (μελέτες σε πειραματόζωα, όχι σε άνθρωπο).

 • Νέες μελέτες δείχνουν ότι η πρωτείνη ακίδας μπορεί να είναι βλαπτική πηγή τοξικότητας. Επίσης, δείχνουν ότι σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης ακίδας, καθώς και η διασπασμένη υπομονάδα S1, μπορούν να ανιχνευθούν στο πλάσμα του αίματος αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι συγγραφείς μιας μελέτης υποθέτουν ότι οι κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις που προκαλούνται από την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, και που συμβαίνουν ημέρες μετά τον εμβολιασμό, οδηγούν στο θάνατο των κυττάρων όπου υπάρχει η πρωτεΐνη ακίδας, απελευθερώνοντάς την στην κυκλοφορία του αίματος.

 • Αν λοιπόν η ακίδα κυκλοφορεί στο αίμα (σε όσους κυκλοφορεί), υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης της σε άλλους καθ΄ οιονδήποτε τρόπο; Γνωρίζουμε γενικώς ότι μέσω του αίματος μπορεί να γίνει μετάδοση. Μάλιστα, αν ισχύει αυτό, τι μπορεί να συμβεί όταν ο εμβολιασμένος θελήσει να γίνει αιμοδότης; Απλή ερώτηση για να δώσουμε ένα παράδειγμα.

 • Εφόσον λοιπόν η ακίδα κυκλοφορεί στο αίμα, τότε μπορεί να κυκλοφορεί και σε άλλα υγρά. Συνεπώς η μετάδοση μπορεί να γίνει και από αλλού. 

 • Να σημειωθεί ότι τόσο το εμβόλιο της AZ όσο και αυτό της J&J αποσύρθηκαν διακριτικά από την κυκλοφορία. Μάλιστα πρέπει να έκλεισαν και κάποια εργοστάσια. Υπάρχει εξήγηση γι αυτό; Μπορεί να γνωρίζουν οι εταιρείες κάτι που δεν γνωρίζουμε εμείς;

 

Επαναλαμβάνω, ότι τα παραπάνω είναι υποθέσεις και επιστημονικές απορίες. Ορισμένα στηρίζονται σε μελέτες. Νομίζω όμως ότι όλα θα πρέπει να διερευνηθούν και ει δυνατόν να δοθούν απαντήσεις.

 

 

Δρ Ιωάννης Καβαλιώτης

Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος

τεως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής

Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

www.loimoxi.blogspot.com