Δίκη για θάνατο Ζακ Κωστόπουλου: Γιατί δε ζήτησε μετατροπή κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση ο εισαγγελέας – Αντιδράσεις από τη μητέρα του θύματος

Δεν ζήτησε την μετατροπή της κατηγορίας από θανατηφόρα σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην αγόρευσή του, αν και μίλησε για σφοδρά χτυπήματα των δύο βασικών κατηγορουμένων και διάθεση τιμωρίας του Ζακ Κωστόπουλου. Όπως όμως είπε, δεν προέκυψε ότι αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο τον θάνατο του 33χρονου.

«Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας»

Στο ζήτημα αναφέρθηκε  η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στο δόλο. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους”.

Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, επεσήμανε: «Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε»

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος, αφού ανέλυσε τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο είπε με σαφήνεια, ότι ο Ζακ δεν ήταν ληστής: «Δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανένα». Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι «γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει».

Όπως εξήγησε, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης «ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο».

Μάλιστα όπως είπε, οι κατηγορούμενοι τού έδωσαν σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα το θύμα να αιμορραγεί να προσπαθεί να βγει έξω από το κοσμηματοπωλείο.

«Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες. Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα» τόνισε ο Σωτ. Μπουγιούκος. Όπως είπε ο εισαγγελέας, στόχος των κατηγορουμένων ήταν να κρατήσουν τον Ζακ μέσα στο κατάστημα έως ότου έρθουν οι αρχές. Μόλις ήρθε η αστυνομία, σταμάτησαν να χτυπούν το θύμα.