Ανδρέας Ξανθός: Ψηφίστηκε «στα μουλωχτά» η κατάργηση της μονιμότητας γιατρών του ΕΣΥ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούνταν το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα «κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις», ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε «στα μουλωχτά» και ψήφισε σε άσχετο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 - 24/3/2022) οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός διορίζεται ως μόνιμος».

Και μάλιστα αυτή η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε δομές του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε γιατρός.

Επιπλέον, ο κ. Ξάνθος ανέφερε στην ομιλία του ότι «Καταργείται δηλαδή στην πράξη η δυνατότητα μονιμοποίησης των γιατρών που ίσχυε μέχρι τώρα και αντί για τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλέγματος κινήτρων (μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ) για την αντιστροφή του brain drain και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικές ειδικότητες στις δημόσιες δομές υγείας», ενώ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ».

Επίσης, τονίζει ότι «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να παρέχουν υπηρεσίες εντός του ΕΣΥ». 

Τέλος, επισημαίνει πως «Η εξέλιξη αυτή, μαζί με την αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (ΝΠΙΔ αντί για ΝΠΔΔ) και την αναίρεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ που ήδη συζητείται ανοικτά, θα δώσει στο ήδη αποδιοργανωμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ τη "χαριστική βολή"».

Και κλείνει λέγοντας ότι «είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ , αγνοώντας τα διδάγματα της πανδημίας, όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τους γιατρούς του και να το διαλύσει. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές κατά του δημόσιου τομέα υγείας και είναι απολύτως εξαρτημένη από επιχειρηματικά συμφέροντα, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευση περί εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αντέτεινε αρχικά ότι η εκάστοτε κυβέρνηση αποτελεί τον διαχειριστή των χρημάτων των φορολογούμενων και πρέπει να κάνει χρηστή διαχείριση.

 

Υποστήριξε δε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα νοσοκομεία και τόνισε πως «έχουμε νησιά με 2.000 ή 10.000 πληθυσμό και ξαφνικά για 3 – 4 μήνες αποκτούν 80.000 πληθυσμό».

Κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να προτείνουν λύσεις για το εν λόγω ζήτημα, προσθέτοντας: «Να τοποθετήσουμε κατάλληλο προσωπικό για να δει 80.000 πληθυσμό που χρειάζεται για 3 μήνες και να έχουμε πληρότητα 15%;».

«Δηλαδή, να κάθονται 8 μήνες και να πληρώνονται από τους Έλληνες πολίτες ή να κάνουμε locum (σ.σ. η προσωρινή αναπλήρωση οργανικού κενού), όπως κάνει όλος ο κόσμος, και να πάμε σε διπλές αποδοχές για ανθρώπους που θέλουν να μετακινηθούν, να γυρίσουν στις περιοχές τους -με εξασφαλισμένη στέγη- και να βοηθήσουν όταν στην Αθήνα η πληρότητα το καλοκαίρι πέφτει από 90% στο 40%;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

Ως προς τις επικρίσεις του Ανδρέα Ξανθού περί κατάργησης της μονιμοποίησης των νεοπροσληφθέντων γιατρών του ΕΣΥ, η αν. υπουργός Υγείας απάντησε πως στη διάρκεια της πενταετίας δίνεται η δυνατότητα να κριθεί ο εκάστοτε γιατρός.

«Μετά από 5 χρόνια, δύσκολα θα φύγει κάποιος καλός γιατρός» ισχυρίστηκε και επικαλέστηκε μία περίπτωση που της ανέφερε ένας δήμαρχος, σύμφωνα με την οποία γυναικολόγος δεν είχε κάνει ούτε έναν τοκετό για 30 χρόνια.

Η ανταπάντηση του Ανδρέα Ξανθού 

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε την απάντηση του Υπουργείου για «γέλια και για κλάματα».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην καταγγελία του τομεάρχη Υγείας του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α. Ξανθού για την κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών ΕΣΥ, είναι για "γέλια και για κλάματα" . Για γέλια , γιατί οι συντάκτες της ανακοίνωσης ισχυρίζονται ότι δεν άλλαξε κάτι στο ισχύον νομικό πλαίσιο περί μονιμοποίησης, αναφέροντας το νόμο 2889/2001.

Μόνο που ο νόμος αυτός στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει τροποποιηθεί ριζικά με το ν. 3754/2009 άρθρο  7  που ισχύει εδώ και 13 χρόνια και προβλέπει ρητά ότι "Δεν επαναπροκηρρύσσονται οι θέσεις  ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως Επιμελητές Α’, Β’ και Γ’ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί με την  έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι  ιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά και εφ΄όσον η κρίση τους είναι θετική μονιμοποιούνται". Αντίθετα, η νέα διάταξη που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες λέει επίσης ρητά ότι "το τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρρύσσεται και εφ’όσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος".

Είναι όμως και για κλάματα η απάντηση του Υπουργείου Υγείας γιατί προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έγινε "στα μουλωχτά" και "εν κρυπτώ" αυτή η ανατροπή στο εργασιακό κεκτημένο των γιατρών ΕΣΥ. Μια βδομάδα πριν έρθει στην Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έχει πληθώρα άλλων διατάξεων, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το "Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς", μια τέτοια θεμελιώδους σημασίας ρύθμιση, ο Υπουργός Υγείας δεν πάει καν να την παρουσιάσει στην Ολομέλεια, το θέμα αποσιωπάται πλήρως και έχει το θράσος το Υπουργείο Υγείας να μας εγκαλεί για ετεροχρονισμένη αντίδραση ;

Ποιόν λοιπόν  κοροϊδεύει το Yπουργείο Υγείας ; Σίγουρα όχι τους επί θητεία γιατρούς του ΕΣΥ, για τους οποίους – ως «"ανταμοιβή"  για τη συμβολή τους στην πανδημία- επιφυλάσσει ένα μέλλον χωρίς καμιά εξασφάλιση, χωρίς μόνιμη  εργασιακή προοπτική, χωρίς κανένα κίνητρο να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Κυνικός  νεοφιλελευθερισμός , απέχθεια προς το ΕΣΥ, αναξιοπρέπεια  για τους λειτουργούς του και  σκληρό πελατειακό κράτος , είναι η ιδανική "συνταγή" οριστικής  διάλυσης  της δημόσιας περίθαλψης».

Πηγή: tvxs.gr