Πλαφόν στα τρόφιμα / Μπήκε σε ηλιέλαιο και αλεύρι από σούπερ μάρκετ και προμηθευτές

Το πλαφόν ξεκίνησε στα ηλεκτρονικά καταστήματα και επεκτείνεται και στα φυσικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ

Πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου και αλευριού βάζουν προμηθευτές και σούπερ μάρκετ υπό τον φόβο των ελλείψεων λόγω του πολέμου της Ουκρανίας που τώρα αρχίζει να δείχνει τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το πρώτο πλαφόν μπήκε στο ηλιέλαιο και το αλεύρι αρχής γενομένης από τους προμηθευτές που μείωσαν κατά 1/3 τις ποσότητες που προμηθεύουν στους εμπόρους.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει εδώ και μερικές ημέρες να επιβάλουν πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου και αλευριού από τους πελάτες που κάνουν ηλεκτρονικά τις αγορές τους. Συγκεκριμένα επιτρέπουν την αγορά μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος τεσσάρων συσκευασιών ηλιελαίου του ενός λίτρου και την αγορά μέχρι τεσσάρων τεμαχίων αλευριού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται να επιβάλουν πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου και αλευριού και από τα φυσικά καταστήματά τους. 

 

Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τον φόβο πραγματικών ή πλασματικών ελλείψεων στην αγορά που θα οδηγήσουν και σε νέα «έκρηξη» των τιμών. 
Ο κίνδυνος είναι γνωστός και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε σε όλες τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας την υποχρέωση να γνωστοποιούν και να επικαιροποιούν στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα τα αποθέματα τους σε:

-πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων

-λιπάσματα,

-ζωοτροφές,

-ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

-άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών

-ηλίανθο, και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24/03/2022 - 14:01