Διάσημος φωτογράφος διώκεται για κατασκοπεία στη Λέσβο – «Είναι τρόπος τρομοκράτησης & εκφοβισμού ανθρώπων από τις αρχές»

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός fine art photographer και σκηνοθέτης Νουτ Μπράι (Knut Bry), του οποίου οι φωτογραφίες κοσμούν το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας του, βρέθηκε στη Χίο ως συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Αγκντερ και διώκεται σήμερα από τις ελληνικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή φωτογράφιζε τα πλοία, για το νέο του βιβλίο που ετοιμάζει. Στο ΤΡΡ μίλησε η Έφη Λατσούδη, μέλος της Αλληλεγγύης Λέσβου και περιγράφει πως η συγκεκριμένη τακτική εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ είναι καθημερινότητα, ιδίως από το 2019 και μετά. «Είναι ένας τρόπος να εκφοβίζουν ανθρώπους αλληλέγγυους στο προσφυγικό. Είναι αυθαιρεσία, κατάχρηση εξουσίας και είναι τρομερή η τρομοκράτηση ανθρώπων που πέφτουν στα χέρια των αρχών, αφού έχουν μπει στο στόχαστρο».

Ο φωτογράφος συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας του Λιμεναρχείου προχθές το απόγευμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο δύο φωτογραφίες στην κάρτα μνήμης της κάμερας, στις οποίες διακρίνεται από μακριά ένα περιπολικό σκάφος της δύναμης του Λιμεναρχείου και ένα πολεμικό πλοίο ανοιχτά του λιμένα.

 

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον ανακριτή, ενώ όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, μαζί και ο πανάκριβος εξοπλισμός του, έχουν κατασχεθεί από τις αρχές.

«O Knut Bry είναι ο δημιουργός τριών πολυτελών λευκωμάτων για τη Λέσβο, τη μαγειρική και τη φύση της, που κυκλοφορούν σε συνεργασία με το Νορβηγικό Σπουδαστικό Κέντρο Μετόχι, που διαφημίζουν το νησί παγκοσμίως. Γνωστός από τη θητεία του ως φωτογράφος μόδας τη δεκαετία του ’90 στο Λος Αντζελες και βραβευμένος ως “Φωτογράφος της Χρονιάς” για δύο συνεχόμενα έτη τη δεκαετία του ’80, ο Knut δεν πάει πουθενά χωρίς τη φωτογραφική του μηχανή. Με αυτήν τραβούσε πλάνα για το επόμενο βιβλίο του με θέμα τα τοπία της Λέσβου! Για άλλη μια φορά η χώρα μας διασύρεται και δυσφημίζεται στο όνομα ενός παράλογου κυνηγητού της αλληλεγγύης και των ανθρώπων της» αναφέρει σε ανάρτησή του το Lesvos Solidarity – Pikpa, εθελοντής του οποίου υπήρξε ο Bry από το 2016.

Στο ΤΡΡ μίλησε η Έφη Λατσούδη, μέλος της Αλληλεγγύης Λέσβου. «Συνελήφθη την Τετάρτη γιατί είχε πάει στον λιμενοβραχίονα να βγάλει φωτογραφίες και ήταν το λιμενικό και πολεμικό ναυτικό και συνελήφθη με την κατηγορία κατασκοπείας, που είναι κακούργημα» περιγράφει. «Επειδή έβγαζε τα πλοία φωτογραφία, το συνδέουν με πληροφορίες για τις κινήσεις αρχών και κάτι τέτοια. Στη δικογραφία τον αναφέρουν ως εθελοντή, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό» επισημαίνει.

«Εμάς μας πήρε τηλέφωνο το πρωί της Πέμπτης, είχε μείνει στο κρατητήριο του λιμενικού ένα βράδυ, δεν είχε επαφή με κανέναν. Ήταν στην αρχή συγκινημένος που είδε ανθρώπους να έρχονται μετά από μια μέρα που του επιτράπηκε να δει κάποιον, δεν παραπονέθηκε, ήταν ψύχραιμος και σκέψου ότι στην αρχή ούτε αυτός ήξερε γιατί συνελήφθη, δε φανταζόταν την κατηγορία» εξηγεί η ίδια στο ΤΡΡ και υπογραμμίζει πως οι συνθήκες στο κελί του λιμενικού είναι τρομακτικές.  «Είναι αδικία» τονίζει.

«Πήγαμε σε δικηγόρο, ήρθαν και εθελοντές δικηγόροι, νομίζοντας στην αρχή πως πρόκειται για προσαγωγή και μετά μάθαμε ότι ήταν σύλληψη για κακούργημα. Ζήτησαν οι δικηγόροι αναβολή για να προετοιμαστούν» εξηγεί σχετικά και μας περιγράφει πως η συγκεκριμένη τακτική εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ είναι καθημερινότητα, ιδίως από το 2019 και μετά. «Είναι πάρα πολλές παρόμοιες υποθέσεις και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που φεύγουν από το νησί γιατί δέχονται επιθέσεις τέτοιες ή απειλές από το λιμενικό. Είχε συμβεί και πέρυσι κάτι αντίστοιχο με έναν ακτιβιστή φωτογράφο που τραβήχτηκε στα δικαστήρια, βγήκε με μία εγγύηση, αλλά του είχαν κατασχέσει τον εξοπλισμό και φυσικά τραυματίστηκε ψυχικά ο άνθρωπος. Είναι ένας τρόπος να εκφοβίζουν ανθρώπους αλληλέγγυους στο προσφυγικό. Είναι αυθαιρεσία, κατάχρηση εξουσίας και είναι τρομερή η τρομοκράτηση ανθρώπων που πέφτουν στα χέρια των αρχών, αφού έχουν μπει στο στόχαστρο».

Πηγή: thepressproject.gr