Λέσβος: Για τον Απρίλιο μεταφέρθηκε η δίκη Ζαχίρι και Ρασούλι

Για την Πέμπτη 7 Απριλίου ορίστηκε τελικά η εκδίκαση της έφεσης των Αμίρ Ζαχίρι και Ακίφ Ρασούλι, που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα  σε 50 χρόνια φυλακή ως «διακινητές», αφού οι αρχές κατά πάγια τακτική, τους χρέωσαν το γεγονός ότι κρατούσαν το τιμόνι της βάρκας με την οποία έφθασαν στις ακτές της Λέσβου.

Η υπόθεση τους ήρθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας, μετά από επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών στις φυλακές της Χίου, όπου κρατούνται μαζί με ακόμα έναν πρόσφυγα τον Μοχάμαντ Αμπντί που και αυτός έχει καταδικαστεί με ποινή 142 χρόνων με το ανάλογο σκεπτικό , και με μοναδικό στοιχείο εναντίον τους τη μαρτυρία λιμενικών ότι τους είδαν, σε αμφότερες τις περιπτώσεις,  να κρατούν το τιμόνι της βάρκας.

Περιπτώσεις όμως που έγιναν η αφορμή για δημιουργία κινήματος αλληλεγγύης, το οποίο στη περίπτωση των δύο εκφράστηκε με εκ νέου κινητοποίηση ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων ο Στέλιος Κούλογλου αλλά και σημαντικών καλλιτεχνών που έσπευσαν ομαδικά στη Μυτιλήνη για τη δίκη, διοργανώνοντας διήμερο εκδηλώσεων συμπαράστασης και ζητώντας μια δίκαιη δίκη για αυτούς.

Η δίκη αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 17/3 ωστόσο λόγω παρέλευσης ωραρίου, μετατέθηκε για σήμερα 18.3 που ωστόσο και πάλι δεν ήταν αρκετό ώστε να εκδικαστεί η υπόθεση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι των δύο,  αιτήθηκαν να προηγηθεί στη σειρά η υπόθεση , επικαλούμενοι το γεγονός της παρουσίας παραγόντων της δίκης εκτός Λέσβου. Αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε από την έδρα, όπως και της ελάχιστης παράτασης του ωραρίου.

Τελικά η δίκη εκφωνήθηκε και διεκόπη, ώστε η εκδίκαση της να συνεχιστεί στις 7 Απριλίου, αποφεύγοντας έτσι μια πολύμηνη αναβολή.

Από την πλευρά του ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι «η προσπάθεια για μια δίκαιη δίκη συνεχίζεται», ενώ  ο συνήγορος των δυο Αφγανών Δημήτρης Χούλης  δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή σημείωσε όμως  την ταλαιπωρία της οικογένειας του ενός που ήρθε από μακριά για την εκδίκαση. Όπως μάλιστα τόνισε ο κατηγορούμενος είδε για πρώτη φορά το παιδί του, στη διάρκεια μιας δίκης , αφού η έγκυος τότε γυναίκα του, ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της βάρκας.

Παρών στις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν ήταν και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος ενώ σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε το παρών έδωσαν οι Φ. Δεληβοριάς, Μ. Φριντζήλα, Μ. Παπαγεωργίου, Δ. Μητσοτάκης, Δ. Μυστακίδης, Φ. Σιώτας, Σπ. Γραμμένος, SaLia Balia Band, Ν. Φασουλή.