Απογευματινά χειρουργεία: Μόνο με μετρητά για επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία!

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεθοδεύοντας την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, σχεδιάζει απογευματινές επεμβάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, με το κόστος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τους ασθενείς.

Απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία όμως θα πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους οι ασθενείς, αναμένεται να νομοθετήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεθοδεύοντας ξανά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, θα δώσει το πράσινο φως να γίνονται επεμβάσεις τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία αλλά το πλήρες κόστος θα καλύπτεται από τους ασθενείς.

Το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία
Ειδικότερα, όπως δημοσιεύει το ethnos.gr, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας οι ασθενείς που θα επιλέξουν να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ θα καταβάλουν καταρχάς ένα ποσό για τη χειρουργική διαδικασία και τη νοσηλεία. Το πόσο θα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα είναι ίσο με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) που καλύπτει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ.

Όμως ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του ξεχωριστά και τον χειρουργό που θα αναλάβει τη επέμβασή του. Προς ώρας δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ακριβές ποσό ανά επέμβαση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται από την Κυβέρνηση που άφησε αστήριχτο το ΕΣΥ καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας, από το βασικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής, το 70% θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% για τις αμοιβές του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία έχουν πλεονεκτήματα παρότι οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς θα μπορούν να επιλέξουν τον γιατρό που επιθυμούν χωρίς αναμονή όπως γίνεται τις πρωινές ώρες, ενώ ταυτόχρονα το προσωπικό (στο οποίο η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την ένταξη στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά) θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα επιπλέον εισόδημα!

Ωστόσο φαίνεται ότι προκύπτουν προβλήματα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης, έστω κι αν το υπουργείο υγείας επισημαίνει ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υποβαθμιστούν τα πρωινά χειρουργεία στο ΕΣΥ.

Με βάση τη ρύθμιση που προωθείται, εάν δεν έχει προχωρήσει την πρωινή λίστα των χειρουργείων, ο γιατρός δεν θα μπορεί να χειρουργήσει με αμοιβή το απόγευμα.

Επίσης επειδή σήμερα τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα σχεδόν 100% και πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται ακόμη και σε ράντζα, στην περίπτωση που δεν θα έχει εξασφαλιστεί κρεβάτι για νοσηλεία, δεν θα πραγματοποιείται απογευματινό χειρουργείο, διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.