Πώς το Sputnik στην Ελλάδα θα συνεχίσει τη λειτουργία μετά το «μπλόκο» της ΕΕ στα ρωσικά ΜΜΕ

Tην περασμένη Κυριακή (27/2) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στις τρεις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσε περιλαμβάνονταν και η απαγόρευση των ρωσικών ΜΜΕ Sputink και Russia Today σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Θα απαγορεύσουμε τη μηχανή μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου στην ΕΕ. Τα κρατικά Russia Today και Sputnik και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν. Αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησής τους στην Ευρώπη», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν.


Μάλιστα χθες, Τετάρτη (2/3) η απόφαση για το μπλόκο σε Russia Today και Sputnik δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ θα αναστείλει επειγόντως τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik και του RT/Russia Today στην ΕΕ ή που κατευθύνονται προς την ΕΕ, μέχρι η επιθετικότητα στην Ουκρανία να τερματιστεί και μέχρι η Ρωσική Ομοσπονδία και τα μέσα που σχετίζονται με αυτή να σταματήσουν ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Με την σειρά του και ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε τους λογαριασμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik.

Τι ισχύει στην Ελλάδα -Πώς θα συνεχίσει τη λειτουργία του


Ήδη πολλοί έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται για το μέλλον των δημοσιογράφων που εργάζονται στα εν λόγω μέσα. Όσον αφορά την Ελλάδα από τα τέλη του 2018 λειτουργεί το Sputnik Greece, το οποίο σήμερα απασχολεί πάνω 25 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της διεύθυνσης είναι η ιστοσελίδα να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, παρά το «μπλόκο» της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στις αρχές της εβδομάδας στους εργαζόμενους εστάλη mail με την απόφαση να μην σταματήσει η λειτουργία της ιστοσελίδας.


«Σήμερα ξημερώνει μια πιο μαύρη μέρα στην ΕΕ για την ελευθερία του λόγου και του Τύπου», δήλωσε στο BIRN ο Βαγγέλης Κοτρόζος, διαχειριστής του Sputnik Greece. «Το ελληνικό γραφείο του Sputnik λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία του και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας από την προσπάθεια φίμωσής του», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Την ειλημμένη απόφαση το Sputnik Greece να συνεχίσει την λειτουργία του επιβεβαιώνουν και οι οδηγίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπό του, προτού πέσει «μαύρο» από την ΕΕ, για το πώς μπορεί κανείς να συνεχίζει να διαβάζει την ιστοσελίδα. «Εγκαταστήστε την εφαρμογή από το App Store ή το Google Play στο κινητό ή στον υπολογιστή σας, δημιουργήστε έναν λογαριασμό, κατά την ενεργοποίηση του VPN, επιλέξτε μία χώρα εκτός Ε.Ε», αναφέρεται.

Το ζήτημα για τους εργαζόμενους έθιξε και η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη με ερώτησή της προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου και τον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, με την οποία ζητούσε να μη μείνουν άνεργοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ελληνική έκδοση του Sputnik.

Πηγή: iefimerida.gr