ΟΙ ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ 1946 : 20 κορυφαίοι γιατροί των ναζί και 3 υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για δολοφονίες, βασανιστήρια και άλλες φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο όνομα της Ιατρικής. Εκτός από την καταδίκη των υπευθύνων γιατρών η δίκη είχε ως αποτέλεσμα τη σύνταξη του σημαντικότερου εγγράφου στην ιστορία της ηθικής δεοντολογίας της κλινικής έρευνας, του κώδικα της Νυρεμβέργης.


ΕΛΛΑΔΑ 2022 : 6.500 χιλιάδες υγειονομικοί εν μέσω πανδημίας βρίσκονται εκτός χώρου εργασίας σε αναγκαστική αργία χωρίς μισθό, γιατί δεν συναίνεσαν να εμβολιαστούν.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ο κώδικας της Νυρεμβέργης έχει καταστρατηγηθεί. Ομοίως και η Υπερσυνταγματική Συνθήκη του Οβιέδο και το Ελληνικό Σύνταγμα που θέτει με το άρθρο 2 ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.


ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ; με μία παρέκκλιση.


Η αναστολή ,λοιπόν, ενός μεγάλου μέρους των υγειονομικών της χώρας μας αποτελεί «μία παρέκκλιση».


Κατά αυτής της «παρέκκλισης» αγωνίζονται από την 1 η Σεπτεμβρίου οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης.


Από τις 14/2/2022 οι Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας από όλη την Ελλάδα βρίσκονται νυχθημερόν έξω από το Υπουργείο Υγείας ,διαδηλώνοντας ΣΘΕΝΑΡΑ την αντίθεσή τους στην αυθαιρεσία. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα συστημικά μέσα έχουν θάψει την είδηση, καθώς η κίνηση αυτή των υγειονομικών στην ουσία συνιστά κάλεσμα στον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί εναντίον της καταπάτησης ουσιωδών ατομικών δικαιωμάτων.


Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας που έχουν διωχθεί από την εργασία τους δεν το βάζουν κάτω. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους. Η επιστροφή στην εργασία τους , που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους, έχει νομικό, ηθικό και επιστημονικό έρεισμα. Δεν υπάρχει, πλέον, κανένας λόγος να μην βρίσκονται στις θέσεις τους.


Καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας χιλιάδες υγειονομικοί και απλοί πολίτες, υποστηρικτές του δίκαιου αγώνα τους για αξιοπρέπεια, περνούν για να στηρίξουν τους σύγχρονους αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας με τη λευκή μπλούζα.


Ανάμεσα στα πρόσωπα των σύγχρονων ηρώων ξεχωρίζει εκείνο του Λάμπρου Τσάπαλη , του τραυματιοφορέα και προέδρου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Λάρισας. Ο κος Τσάπαλης ήταν εκείνος που ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις επικείμενες αναστολές είχε ξεκινήσει πεζός από τη Λάρισα με προορισμό το Σύνταγμα. Τώρα βρίσκεται έξω από το υπουργείο Υγείας ενώνοντας τη φωνή του με αυτή των συναδέλφων του, χορεύοντας και τραγουδώντας, αγωνιζόμενος εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού μέχρι τελικής πτώσεως, όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Θα γυρίσω πίσω νικητής», μας είπε ένα απόγευμα έξω από το Υπουργείο. «Στη Λάρισα μας λένε αλύγιστους. Δεν υποχωρούμε, αν δεν δικαιωθούμε».

Στους αλύγιστους, λοιπόν, αφιερώνουμε αυτές τις αράδες. Στους ήρωες, που ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν ακόμα στη χώρα! Στον αγώνα τους για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για την προάσπιση της Ιατρικής Δεοντολογίας. Στο πείσμα τους να μην υποχωρήσουν , αν δε δικαιωθούν. Στην υπέρβαση που έκαναν να θυσιάσουν την επιβίωσή τους και να πεινάσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Στην παλικαριά τους. Στο γεγονός ότι αποδείχθηκαν…. ΑΛΥΓΙΣΤΟΙ!

ΠΑΠΑΖΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ