ΛΑΡΚΟ / Εμμένει η κυβέρνηση στο ξεπούλημα - Δεν δεσμεύεται ούτε για τις θέσεις εργασίας

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα – Στο πλευρό τους εργαζόμενοι στην Cosco και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» βροντοφώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι που απέκλεισαν το υπουργείο Οικονομικών, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης σε ιδιώτες, τις απολύσεις και το ξεσπίτωμά τους. Έφτασαν με λεωφορεία από τα χωριά των εργατών γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία στα Ψαχνά Εύβοιας και τον Άγιο Ιωάννη Βοιωτίας.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έδωσαν συνέντευξη τύπου έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε περίπου 1,5 ώρα, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση για ξεπούλημα, ενώ δεν δεσμεύεται για τις θέσεις εργασίας.

«Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε τη δουλειά μας, θέλουμε τα σπίτια μας, θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας, θέλουμε να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας. Και θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Παναγιώτης Πολίτης. Προανήγγειλε δε το επόμενο βήμα τους την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στις 10.30 το πρωί, με την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά παλλαϊκού συλλαλητηρίου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας «εκεί που έχουμε τους περισσότερους νεκρούς», όπου θα αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις τους.

«Είμαστε ενωμένοι, θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος μαζί» τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέντζελος.

Στο πλευρό τους είναι και εργαζόμενοι στην Cosco. «Στης Cosco την προβλήτα, στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αυτή η πολιτική τα σπίτια μας τα κλείνει» ένα από τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη και την αν. τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Χαρά Καφαντάρη. Επίσης, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας.

ΛΑΡΚΟ
(avgi.gr)

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή  Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο. Το 2017 κάλυψε το 5,4% των αναγκών τής Ευρώπης σε νικέλιο. Ωστόσο, η σταδιακή διακοπή των εγκαταστάσεων του εργοστασίου μετά την εκκίνηση της ειδικής διαχείρισης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε στη μείωση της παραγωγής, η οποία σε ετήσια βάση το 2020 ήταν 6.000 τόνοι και το 2021 δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους. 

Σήμερα, διακυβεύεται η δουλειά περίπου 1.100 μόνιμων εργαζόμενων, 4.000 εργολαβικών αλλά και πάνω από 10.000 ανθρώπων που σχετίζονται έμμεσα με τη λειτουργία των μεταλλευτικών κέντρων σε Εύβοια, Θήβα και Καστοριά, του λιγνιτωρυχείου στα Σέρβια Κοζάνης και του εργοστασίου στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ώστε να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, με ενιαία λειτουργία και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Στις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει να δώσουν συνέντευξη τύπου.

ΛΑΡΚΟ

(avgi.gr)

Πηγή: avgi.gr