9 Χρόνια μετά τη δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν / Οι ζωές των μεταναστών & των προσφύγων μετράνε

 

Με αφορμή τη συγκέντρωση διαδήλωση στα Πετράλώνα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από την άγρια δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν μιλήσαμε με τον Γιάννη Μαραβελάκη από την ΚΕΡΦΑΑ Πετραλώνων συζητώντας μαζί του ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας αλλά και τι συμβαίνει με τη ρατσιστική βία.

Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ποιες είναι οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση;
Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από το τάγμα εφόδου του Στεργιόπουλου και Λιακόπουλου τα ξημερώματα της 17ης Γενάρη του 2013 μπορεί οι δύο ναζί να έχουν καταδικαστεί μαζί με τους ομοαίματούς τους στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση καθησυχασμό για το αντιφασιστικό κίνημα. Αφενός γιατί μπροστά μας υπάρχουν οι εφέσεις που κάνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής για να βρεθούν έξω από τη φυλακή και αφετέρου γιατί η ρατσιστική πολιτική της ΝΔ ανοίγει δρόμο στους φασίστες. Είδαμε την αποφυλάκιση του Μίχου, τις επιθέσεις ναζιστικών ομάδων στη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά από γειτονιές χτυπάει καμπανάκι για το αντιφασιστικό κίνημα. Κανένας εφησυχασμός, λοιπόν. Πρέπει να συνεχίσουμε την κινητοποίηση για να μείνουν βαθειά μέσα στη φυλακή οι νεοναζί.
 
Μιλήστε μας για τη συγκέντρωση -διαδήλωση της Κυριακής 16/1 ποιοι την διοργανώνουν και ποιους καλείτε να συμμετέχουν
Η συγκέντρωση της Κυριακής καλείται από την κοινότητα του αδελφού μας Σαχζάτ Λουκμάν, την πακιστανική κοινότητα Ελλάδος "Η ενότητα", την κοινότητα των Μπαγκλαντεσιανών μεταναστών, την επιτροπή προσφύγων του Ελαιώνα, την ΚΕΕΡΦΑ, φοιτητικούς συλλόγους, δημοτικές κινήσεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις γειτονιές της Αθήνας και οργανώσεις της αριστεράς. Η ρατσιστική πολιτική της ΝΔ με τις δολοφονίες των προσφύγων στο Αιγαίο, με τις επαναπροωθήσεις, τις εξαφανίσεις, την εγκατάληψη και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων προσφυγισσών και προσφύγων καταδικάζοντάς τους σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα, την διατήρηση σε καθεστώς παρανομίας μεταναστών εργατριών και εργατών στερώντας τους τα απαραίτητα χαρτιά είναι η πολιτι που ανοίγει το δρόμο στους φασίστες και γι αυτό καλούμε όλους τους αντιρατσιστές και τις αντιρατσίστριες, τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες να διαδηλώσουν αύριο μαζικά μαζί με την πακιστανική κοινότητα στη διαδήλωση στα Πετράλωνα.
 
Πως αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση το θέμα των προσφύγων στη χώρα μας;
Με την ίδια δολοφονική πολιτική που αντιμετωπίζει τους εργάτες, τις εργάτριες και τη νεολαία στην Ελλάδα. Όπως, για παράδειγμα, στο μέτωπο της πανδημίας, αφήνει το ΕΣΥ να διαλυθεί και να χάνονται χιλιάδες ζωές. Το ίδιο και στους εργασίακούς χώρους, όπου αφήνει το περιθώριο στα αφεντικά να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα και να μετράμε δεκάδες εργατικές δολοφονίες. Στα σχολεία που τα ανοίγει με ανευθυνότητα χωρίς να υπάρξουν μέτρα προστασίας οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού μέσα στην κοινότητα. Με την ίδια λοιπόν δολοφονική πολιτική αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και δεν είναι μόνο δική της αυτή η πολιτική. Η ΕΕ, η πολιτισμένη Δύση και η Ευρώπη φρούριο εγκληματούν ταυτόχρονα απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αντιμετωπίζοντάς τους σαν ανθρώπους δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Για εμάς οι ζωές των μεταναστών και των προσφύγων μετράνε και για αυτό παλεύουμε μαζί τους για τη δικαίωση των αιτημάτων τους.
 
Ποια είναι τα αιτήματα των προσφύγων που ζουν αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και ποια τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν
Το πιο βασικό είναι να σταματήσουν οι πνιγμοί, οι επαναπροωθήσεις και η πολιτική της Ευρώπης φρούριο. Δεν ανεχόμαστε άλλους πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί αυτή οι άνθρωποι να απομονώνονται και να κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης λες και είναι εγκληματίες. Πρείπει τα στρατόπεδα να κλείσουν και να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν στις πόλεις. Με αξασφαλισμένα δικαιώματα, στην παιδεία, στην υγεία, στους εμβολιασμούς. Ακόμα και στον Ελαιώνα που παρουσιαζόταν σαν το camp με τις πιο καλές συνθήκες, η απόφαση του Μπακογιάννη είναι να ξεριζώσει 2.500 πρόσφυγες και προσφύγισσες. Καμία ρατσιστική έξωση. Ανοιχτές πόλεις για όλους. Θέλουμε να έχουν οι πρόσφυγες όλα τα δικαιώματα  για να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά μαζί μας και οι μετανάστες που ζουν εδώ να έχουν χαρτιά ώστε να μην είναι έρμαια των αφεντικών και της αστυνομίας. 

Μαρία Κωνσταντοπούλου
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15/01/2022 - 19:45