Κάλυμνος – Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία – Στο νησί ο Λέκκας

Τεράστιες ζημιές στην Κάλυμνο και ειδικά στην περιοχή των Σκαλίων και της Παλιονήσου προκάλεσε η καταιγίδα με την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύρικο. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

  • Σύμφωνα με το kalymnosnews, παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις βράχων και φερτά υλικά σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, ενώ μεγάλη καθίζηση προκλήθηκε στο δρόμο πριν την Παλιόνησο, που παραμένει κλειστός.  

Ζημιές έχουν υποστεί και σπίτια από τα φερτά υλικά στα Σκάλια. Μηχάνημα του Δήμου επιχειρεί να απομακρύνει τα φερτά υλικά και τους βράχους από το οδικό δίκτυο.

Αίτημα να κηρυχθεί η Κάλυμνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με κατεπείγον αίτημα προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζητά την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυμνίων, της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, αντιδρώντας άμεσα στο σχετικό αίτημα του Δήμου.

Συγκεκριμένα, στο κατεπείγον έγγραφο του Περιφερειάρχη προς τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγο Π.Σ. ε.α. Βασίλειο Παπαγεωργίου, αναφέρεται ότι, κατά την 8η και 9η Ιανουαρίου 2022,  εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν τον Δήμο Καλυμνίων και από τα οποία προκλήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υπερχείλιση ρεμάτων και εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων και καταπτώσεων.

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταπτώσεις πρανών, ολισθήσεις γαιών, υποσκαφές τοίχων αντιστήριξης καθώς και εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές στο οδικό δίκτυο της v. Καλύμνου προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην πρόσβαση σε πολλές περιοχές, καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης και καταστροφές σε οικισμούς του Δήμου Καλυμνίων (καταστροφές οικιών) σε διάφορες θέσεις (Αργινώντα, Σκάλεια, Εμπορειό, Παλιόνησος), θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες πολιτών.

Επειδή, όπως επισημαίνεται στο αίτημα του Περιφερειάρχη, για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, κρίνεται επιβεβλημένο  να κηρυχθεί ο Δήμος Καλυμνίων της Π.Ε. Καλύμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.