Η... νομότυπη γαλέρα της Jumbo

Με την έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας, δηλαδή του υπουργείου, ο μεσαιωνικός κανονισμός εργασίας του Ομίλου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα συνδικάτα αλλά και στα social media ● Μεταξύ άλλων ο εργοδότης: προσδιορίζει τον χρόνο εργασίας, μετακινεί ή αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο στην ελληνική επικράτεια, καθορίζει τον χρόνο και τη σειρά για τις άδειες, επιβάλλει πρόστιμα μέχρι το 1/4 του μισθού και υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλέψουν την επομένη των Χριστουγέννων! ● Το τρικ που «νομιμοποιεί» κάθε αντεργατική διάταξη: οι φράσεις «εφόσον δεν επιφέρει βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης» ή «εφόσον δεν παραβιάζονται οι σχετικές διατάξεις...».


Για το ξεχαρβαλωμένο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναδείχτηκε χθες και από τις νέες καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τον κανονισμό εργασίας στα καταστήματα της εταιρείας Jumbo, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Τα πιο σημαντικά ειπώθηκαν μέσα στην πρόταση ενός από τα 5.124 hashtags με την ένδειξη #cancel_jumbo που «τιτίβιζαν» μέχρι τις 8.30 μ.μ. χθες στο διαδίκτυο: «Οσο κ να γράφουμε #cancel_jumbo αν δεν απαιτήσουμε τη σωστή λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ο κάθε Βακάκης θα συμπεριφέρεται το ίδιο κ χειρότερα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο», έγραψε εύστοχα, με λιγότερους από 140 χαρακτήρες, χρήστρια στο twitter. Κι έχει δίκιο. Διότι ο 26σέλιδος κανονισμός εργασίας που συνοδεύει ως αναπόσπαστο τμήμα τις ατομικές συμβάσεις των 4.000 εργαζομένων της εταιρείας Jumbo και κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αρα με βάση αυτή την έγκριση που δίνει απεριόριστη ελευθερία στον εργοδότη να ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας, για την πρόθεση της διοίκησης της Jumbo για εργασία και την 26η Δεκεμβρίου, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που είναι νομοθετημένη αργία, δεν προκύπτει παρανομία! Τώρα, αν από αυτή την πρόθεση απορρέει και τρίτη στη σειρά Κυριακή εργασίας μέσα στον Δεκέμβριο για τους εμποροϋπαλλήλους (καθώς ήδη είναι εργάσιμες οι Κυριακές 12/12 και 19/12) είναι κάτι που μάλλον δεν απασχόλησε την Επιθεώρηση ούτε και τη Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, στην οποία, όπως προκύπτει από τους αποδέκτες του εγκεκριμένου κανονισμού που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» (βλ. έγγραφα δεξιά), κοινοποιήθηκε ή έπρεπε να έχει κοινοποιηθεί.

Το non paper της εταιρείας

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την ηγεσία του υπουργείου, που απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις παρά την επιμονή μας. Αλλωστε τι να πει; Tα είπε όλα η εταιρεία με ενημερωτικό σημείωμα (non paper) του εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος αναφερόμενος σε «υποβολιμαία δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου» (εννοεί την καταγγελία του Συλλόγου και τα χιλιάδες μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οσον αφορά τον αρμοδίως εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό εργασίας του προσωπικού της εταιρείας (ο οποίος είχε κατατεθεί προς έγκριση από τον Φεβρουάριο του 2020 και επικυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, κοινοποιήθηκε δε σε όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς εταίρους), ουδεμία πρωτοτυπία υφίσταται, δεδομένου ότι προβλέπονται οι διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Ο,τι ισχύει σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις ισχύει και στον Ομιλο Jumbo».

Ο εκπρόσωπος της Jumbo δεν έχει άδικο. Ο,τι ακριβώς προβλέπεται στον κανονισμό, ακόμη και το δικαίωμα της εταιρείας «να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της ελληνικής επικράτειας», είναι νομότυπο.

Γιατί ύστερα από κάθε ανάλογη αντεργατική διάταξη προστίθενται οι φράσεις-κλειδιά: «εφόσον δεν επιφέρει βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης» ή «εφόσον δεν παραβιάζονται οι σχετικές διατάξεις...». Αντε μετά να τρέχει ο υπάλληλος στις επιθεωρήσεις και στα εργατικά δικαστήρια να αποδείξει ότι παραβιάζεται. Αλλωστε στην επιχείρηση ούτε σωματείο υπάρχει ούτε εργασιαική επιτροπή.

Η αργία της Κυριακής

Οσο για την καταπάτηση μιας ακόμη κυριακάτικης αργίας ο κύριος του Γραφείου Τύπου ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση και στην εξέδρα των ανταγωνιστών του κλάδου: «Αποτελεί πάγια θέση του Ομίλου Jumbo ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς. Με μία και μοναδική προϋπόθεση: Ο,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους και για όλα τα καταστήματα».

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναφέρθηκε σε «εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία» και αποκαλεί τον κανονισμό «αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση». Αποτυπώνοντας τις πιο εξόφθαλμες και αυταρχικές ρυθμίσεις του κανονισμού, παραθέτει τις εξής:

● Χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί.

● Με βάση το άρθρο 18, παρ. 1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά άδειας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία!

● Με το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο «στον παραβάτη εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.

«Οι εργαζόμενοι της Jumbo, οι εργαζόμενοι της Αθήνας που αναγκάζονται να κάνουν τη μία υποχώρηση μετά την άλλη, να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Το συνδικάτο και οι νομικές του υπηρεσίες είναι στην υπηρεσία τους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.

«Τι απαντάει η κυβέρνηση για αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό εργασίας; Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους εργαζομένους;», ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ (Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης).

Πηγή: efsyn.gr