«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

Αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν  στην πλατεία της Ιστιαίας προκειμένου να εκφράσουν την διαμαρτυρία του προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατούσε είναι τα βίντεο που ανήρτησαν τοπικά ΜΜΕ

 
  
 
 
 

Συνοδευόμενος από τον Σταύρο Μπένο, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση  με φορείς της Β. Εύβοιας, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, για να παρουσιάσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας.

Τι καταγγέλλοι η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας

 
Από τη μεριά τους οι πυρόπληκτοι σημειώνουν ότι τέσσερις μήνες μετά την τρομακτική καταστροφή, παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα τόσο όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία όσο και στις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν.

-Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά.

-Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.

-Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.

-Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.

-Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.

-Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους.

-Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε

-Οι κτηνοτρόφοι ειδικότερα τονίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές τους έχουν ξεχάσει καθώς δεν έχουν δώσει τις ζωοτροφές που χρειάζονται.

Πηγή: tvxs.gr