ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΆ ΜΕΤΡΑ

Σφοδρά πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης γενικότερα εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επίκεντρο τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

«Άχρηστος ο Μητσοτάκης»

Την έντονη αντιπαράθεση που ξεκίνησε με την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το χαράτσι Μητσοτάκη εξέφρασε ο εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο κ. Οικονόμου αντί να επιτίθεται, ας απαντήσει γιατί ο κ. Μητσοτάκης πριν δέκα μέρες απέκλειε την υποχρεωτικότητα και έλεγε “όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση”; Αντί παράλληλα με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 μετά από 7 μήνες να οργανώσει μία πανελλαδική κινητοποίηση και καμπάνια πειθούς πόρτα πόρτα μαζί με φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τους συνταξιούχους, για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία του.

Μέχρι τώρα του έφταιγαν οι νέοι, τώρα του φταίνε οι ηλικιωμένοι, αρκεί να μην καταλάβει ο κόσμος πόσο άχρηστος είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Ως προς την ουσία, ούτε κουβέντα για μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τηλεργασία, αραίωση σχολικών τμημάτων και αλλαγή του πρωτοκόλλου για 50+1 στις τάξεις, δωρεάν συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μέτρα σε εκκλησίες και ανεμβολίαστους σε σώματα Ασφαλείας. Κάθε μέρα που ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται την πανδημία, οδηγεί και σε ανθρώπινες απώλειες και φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο νέου καταστροφικού lockdown» είπε.

«Σαμποτέρ του εμβολιασμού»

Θέση επί του θέματος πήρε προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας αποκαλώντας προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη «σαμποτέρ του εμβολιασμού». «Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν».

Όπως είπε η λογική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα. «Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς. «Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία τού εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και το ΚΙΝΑΛ μέσω του γραμματέα του που εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είπε: «Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα. Στο ”και πέντε” ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει». Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, είπε ακόμη πώς η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. «Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, βέβαια, για ακόμα μία φορά, ”ξέχασε” να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».

        ''Θεσπίζουν την ατομική ευθύνη με ...ποινή ''

«Σήμερα η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την "ατομική ευθύνη" με ποινή - αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα - χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού,  ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς» σχολιάζει από τη δική του μεριά το ΚΚΕ. 

Όπως επισημαίνει ο Περισσος: «Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην "ατομική ευθύνη", για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας».

«Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας "συνταγής" που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων» υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.
 
Ο Αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος''

«Μετά από αφύσικη καθυστέρηση, η Μητσοτάκης Α.Ε. έδειξε την πραγματική της φύση στους συμπολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μια φύση όπου ο αυταρχισμός πάει πακέτο με το οικονομικό όφελος». Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 και προσθέτει: 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε "πέναλτι" 100 ευρώ τον μήνα για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση  μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, καθιστώντας έτσι υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «με αυτή την πολιτική απόφαση θα σωθούν ζωές».
 
                   ''  Ποιό διεστραμμένο μυαλό τον συμβούλευσε...''

“Εκδικείστε τους πατεράδες, τους γονείς ,τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας. Μόνο ένα διαστρεμμένο μυαλό θα συμβούλευε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει αυτά τα μέτρα” τόνισε ο κ.Βελόπουλος, διερωτώμενος “αν θα κοπούν και τα επιδόματα των παρανομών μεταναστών που δεν εμβολιάζονται”, είπε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος .
 
«Πινοσετικής έμπνευσης χαράτσι»

Έντονες έως και πολύ έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών έτσι όπως αυτές εκφράζονται στα social media. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές παρεμβαίνουν από το μεσημέρι της Τρίτης καταδικάζοντας τα νέα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση. Εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του καθηγητή αιματολογίας της Σορβόνης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος έγραψε στο Twitter:  «Άκου 100€ τον μήνα πρόστιμο! Για αυτό έγραφε ο Σκέρτσος για τους ηλικιωμένους χθες. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό είναι πινοσετικής έμπνευσης χαράτσι και ατομική ευθύνη μέχρι να δύσει ο ήλιος. Μπλέξαμε».
 
Το πρώην στέλεχος της ΝΔ, πρώην υπουργός και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος,  είπε τα εξής: «Τη νεολαία προσπάθησε να τη δελεάσει με δωράκι 150 ευρώ. Και απέτυχε. Τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας όχι μόνο δεν τους καλοπιάνει. Αντίθετα: τους απειλεί με πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα αν δεν πειθαρχήσουν. Ναι, τους Έλληνες πολίτες που τους πετσοκόβει τις συντάξεις και τους φορολογεί τα αναδρομικά που δικαιούνται. Για να μη ξεχνιόμαστε. Λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Και είναι ο πιο ανάλγητος, αδίστακτος, ασυναίσθητος κι ανεπαρκής πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια».