Τα ωμέγα-3 EPA και DHA είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του COVID-19

Δύο τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές με αξιολόγηση από ομοτίμους υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από τον COVID και όταν χορηγηθούν σε ασθενείς στη ΜΕΘ μπορεί να τους κάνουν έξι φορές πιο πιθανό να επιβιώσουν.

Τα πιο σημαντικά ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα EPA και DHA. Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα ψάρια, στο ιχθυέλαιο και στο μουρουνέλαιο.

Η πρώτη δοκιμή που θα εξετάσουμε έγινε στον Καναδά και χρησιμοποίησε μια μορφή EPA υψηλής δόσης που έχει άδεια από τον FDA για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Η θεραπεία ήταν 8 γραμμάρια την ημέρα του φαρμάκου για τις πρώτες 3 ημέρες και στη συνέχεια 4 γραμμάρια για τις επόμενες 11 ημέρες. Αυτές οι δόσεις του φαρμάκου παρέχουν 7,3 γραμμάρια και 3,7 γραμμάρια ΕΡΑ. 100 μη νοσηλευόμενοι συμπτωματικοί ασθενείς με COVID έλαβαν τη θεραπεία ή χρησίμευσαν ως μάρτυρες (ομάδα ελέγχου). Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το EPA μείωσε σημαντικά την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP) και βελτίωσε την συμπτωματολογία σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν λάβει τη συνήθη περίθαλψη (1).

Η δεύτερη δοκιμή διεξήχθη στο Ιράν, ήταν διπλά τυφλή και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, και εξέτασε την επίδραση των 1000 mg ημερησίως ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε 128 βαριά άρρωστους ασθενείς. Τα ωμέγα-3 χορηγήθηκαν σε γάλα και το εικονικό φάρμακο ήταν το ίδιο γάλα χωρίς τα ωμέγα-3. Το συμπλήρωμα παρείχε 400 mg EPA και 200 mg DHA την ημέρα. Η θεραπεία ξεκίνησε μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή στη ΜΕΘ και συνεχίστηκε για δύο εβδομάδες. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έναν ολόκληρο μήνα. Στην αρχική ανάλυση, το συμπλήρωμα ωμέγα-3 αύξησε τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν στο τέλος ενός μήνα. Περίπου το 21% των συμμετεχόντων στην ομάδα παρέμβασης και μόνο περίπου το 3% των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου επέζησαν τουλάχιστον για 1 μήνα μετά την έναρξη της μελέτης. Η συμπλήρωση με ωμέγα-3 βελτίωσε τα επίπεδα πολλών παραμέτρων της αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας σε αυτούς τους ασθενείς (2).
Η πρώτη δοκιμή χρησιμοποίησε υψηλή δόση EPA, ενώ η δεύτερη δοκιμή χρησιμοποίησε χαμηλή δόση EPA και DHA.
 
ΠΗΓΕΣ
1. Kosmopoulos A, Bhatt DL, Meglis G, et al. A randomized trial of icosapent ethyl in ambulatory patients with COVID-19. iScience. 2021. 24, 9, 103040. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004221010087 
2. Doaei, S., Gholami, S., Rastgoo, S. et al. The effect of omega-3 fatty acid supplementation on clinical and biochemical parameters of critically ill patients with COVID-19: a randomized clinical trial. J Transl Med. 2021, 19, 128. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-021-02795-5 
 
Μάριος Δημόπουλος
Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας
Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine
Μέλος της American Naturopathic Medical Association
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners
Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)