Άγαλμα Κάλλας / «Ο Γκάντι με τακούνια;» αναρωτιέται η εφημερίδα Guardian για το «φάλτσο» άγαλμα

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα σχόλια και οι αντιδράσεις για το κιτς λαμέ άγαλμα της Μαρίας Κάλλας έξω από το Ηρώδειο

Εκτενές ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους πολίτες το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας που αποκαλύφθηκε στις 8 Οκτωβρίου από τον Κώστα Μπακογιάννη φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian στην ιστοσελίδα της.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, επισημαίνοντας ότι «Το έργο ύψους 1,8 μέτρων, που δημιουργήθηκε προς τιμήν της σοπράνο από θαυμαστές που θεωρούν την Κάλλας ως ένα από τα πιο αγνοημένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, έχει επικριθεί ότι είναι κιτς, ακατάλληλο και, ακόμη χειρότερα, δεν μοιάζει με τη “La Divina”».

GUARDIAN KALLAS

Η Guardian, αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι από τη στιγμή που το άγαλμα της Κάλλας αποκαλύφθηκε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καυστικά και χιουμοριστικά σχόλια.

Μάλιστα αναφέρει ότι άλλοι το περιγράφουν ότι μοιάζει με τον «Γκάντι με τακούνια» ή σαν ένα αγαλματίδιο Όσκαρ χωρίς τη λάμψη του Χόλιγουντ.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην Αθηνά Λίτη που φιλοτέχνησε το άγαλμα της Κάλλας, από πού το εμπνεύστηκε και ότι έχει πάρει την έκκριση από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και το ΚΑΣ.

Η Guardian φιλοξενεί και δήλωση του Μιχάλη Μουσσού, τον οποίο παρουσιάζει ως πρώην τραγουδιστή της όπερας και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, ο οποίος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο αμάρτημα του αγάλματος είναι η λάθος στάση που έχει δοθεί. 

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αντιπροσωπευτικό της Μαρίας Κάλλας, καθώς κανένας τραγουδιστής της όπερας, ούτε καν ένας μαθητής της Β’ τάξης στο μουσικό σχολείο, δεν θα υιοθετούσε ποτέ μια τέτοια πόζα με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο στήθος τους », είπε, σημειώνοντας ότι αν  το κάνει αυτό θα «μπλοκάρει την παραγωγή φωνής».

«Η όπερα έχει να κάνει με το τραγούδι και την απελευθέρωση της φωνής», είπε. «Αν η Κάλλας προσπαθούσε να τραγουδήσει, στην πραγματική ζωή, στη στάση που είχε σχεδιάσει η γλύπτρια, το αποτέλεσμα θα ήταν σαν ένας βιολιστής που προσπαθεί να παίξει με σπασμένο βιολί».

Πηγή: avgi.gr