Προσφυγικό Επαναπροωθήσεις / Μασκοφόροι των ειδικών δυνάμεων παραδίδουν ανθρώπους στη θάλασσα

Ρεπορτάζ κόλαφος του γερμανικού Spiegel για την Ελλάδα - Παραδίδονται στη θάλασσα άνθρωποι που αναζητούν προστασία - «Αναμφίβολα ειδικές δυνάμεις στα βίντεο»

Με εκτενέστατο αποκλειστικό ρεπορτάζ του, προϊόν οκτάμηνου ρεπορτάζ στην Ελλάδα αλλά και την Κροατία, που περιέλαβε από μεταμφιέσεις και συνεντεύξεις με ανθρώπους των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας μέχρι χρήση drone και δορυφόρων, το Spiegel «καρφώνει» την Ελλάδα για την απάνθρωπη και εκτός Διεθνούς Δικαίου αντιμετώπιση προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα και την ΕΕ αναζητώντας άσυλο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και η ελληνόφωνη έκδοση της DW.

 Όπως αναφέρει, «το SPIEGEL πραγματοποίησε έρευνες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα και την Κροατία, για περισσότερο από οκτώ μήνες μαζί με τα ευρωπαϊκά συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης Lighthouse Reports, SRF Rundschau, ARD Studio Vienna, την εκπομπή του ARD «Monitor», Liberation, Novosti, RTL Κροατίας και Pointer. Οι εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν μεταμφιέστηκαν σε ψαράδες, κατηύθυναν drones πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές και αξιολόγησαν δορυφορικές εικόνες και εκατοντάδες άλλα βίντεο που διοχετεύθηκαν σε αυτούς. Μίλησαν με δεκάδες πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας και ακολούθησαν τα ψηφιακά ίχνη των ανδρών που ποζάρουν με τις μάσκες και τα ρόπαλά τους στο Instagram και το Facebook. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ένα σύστημα. Ειδικές μονάδες από την Κροατία και την Ελλάδα, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν δράση εναντίον χούλιγκαν και εμπόρων ναρκωτικών, κυνηγούν αιτούντες άσυλο από την ΕΕ. Λειτουργούν κυρίως κρυφά και πληρώνονται από τους πολίτες της Ευρώπης».

Μάλιστα, παραθέτει και την μαρτυρία ανθρώπου που όπως αναφέρει το Spiegel ήταν μέχρι πρότινος στέλεχος της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε υψηλό πόστο. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «οι παράνομες επαναπροωθήσεις ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις στο Αιγαίο. Η τουρκική ακτοφυλακή αναχαίτιζε τα περισσότερα σκάφη ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κάνει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την Τουρκία. Αλλά από τον Μάρτιο του 2020 οι Τούρκοι μετά βίας σταματούν τους πρόσφυγες. Η συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ο Αλεξίου, έχει σκληρύνει τη στάση της. Έκτοτε, μεταξύ άλλων, ειδικές μονάδες είναι επιφορτισμένες να παραδίδουν στη θάλασσα με τη βοήθεια σωστικών λέμβων όσους αναζητούν προστασία. Μπορεί αναμφίβολα να εντοπίσει κανείς τις ειδικές δυνάμεις στα βίντεο που παρουσιάζει το Spiegel».

Εκτενής αναφορά γίνεται και στα όσα έζησαν ο Τζούνιορ Άμπα και η σύζυγός του, αμφότεροι προερχόμενοι από το Κονγκό. «Στην αρχή, λέει ο Άμπα, κρύφτηκαν στους λόφους από την αστυνομία. Αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους έπιασαν γρήγορα και τους πήγαν πίσω στη θάλασσα, μαζί με άλλους 26 αιτούντες άσυλο. Στη λαστιχένια βάρκα χωρίς μηχανή φοβήθηκε για τη ζωή του. Οι άντρες δεν τους είχαν δώσει ούτε σωσίβια. Λίγες ώρες αργότερα Τούρκοι συνοριοφύλακες διέσωσαν τους αιτούντες άσυλο».

Πηγή: avgi.gr