Γ. Γαβριήλ στο tvxs: Tα έργα μου με τον Χριστό πρόσφυγα, εξόργισαν την ακροδεξιά

Γ. Γαβριήλ στο tvxs: Tα έργα μου με τον Χριστό πρόσφυγα, εξόργισαν την ακροδεξιά

«Η μεγάλη συμπαράσταση που δέχτηκα από τον κόσμο της Κύπρου και οι αντιδράσεις του κόσμου, ανάγκασαν την προεδρία να κάνει υπουργικό συμβούλιο και να με απαλλάξει από τις κατηγορίες. Αυτό δείχνει τη δύναμη που έχει η κοινωνία. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα αν θέλουμε» λέει στο tvxs.gr ο εικαστικός και εκπαιδευτικός Γιώργος Γαβριήλ, που μέχρι προχθές κινδύνευε να χάσει την θέση του στο σχολείο από την σκοταδιστική δίωξη που δέχτηκε από το υπ. Παιδείας, εξαιτίας των έργων ζωγραφικής του.

Το tvxs.gr μίλησε τηλεφωνικά μαζί του χθες, την ημέρα που έλαβε από το υπουργείο την επιστολή ανάκλησης του πειθαρχικού ελέγχου.

 Τα έργα του που εξόργισαν το υπουργείο και τις ακροδεξιές δύναμης της Κύπρου, απεικόνιζαν τον Χριστό πρόσφυγα πίσω από συρματοπλέγματα στρατοπέδων συγκέντρωσης, έδειχναν την Παναγία να καλύπτει με το σώμα της πνιγμένα προσφυγόπουλα αλλά καυτηρίαζαν και πολιτικά θέματα όπως λέει ο εκπαιδευτικός: «Σχολίασα μέσω των έργων μου το γεγονός ότι η δεξιά κυβέρνηση μαζί με ακροδεξιούς, έχουν κάνει ήρωα τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή ο οποίος μαζί με την Ελληνική Χούντα ευθύνονται για το πραξικόπημα» έλεγε ο Γ.Γαβριήλ σε παλαιότερη συνέντευξη στο tvxs.

Παράγοντες του κλήρου της κυβέρνησης και της ακροδεξιάς πέτυχαν να ζητηθεί  η  πειθαρχική του δίωξη από το υπουργείο με πέντε κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες ήταν η μη συμμόρφωση του στις οδηγίες της αρμόδιας αρχής, η προσβολή εθνικών προσώπων και θρησκευτικών συμβόλων και η στάση του στις εθνικές επετείους. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησε την εκδίωξη του εικαστικού και εκπαιδευτικού από τα σχολεία και ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ αλλά και το αδελφό κόμμα της ΧΑ στην Κύπρο την τιμωρία του.

«Αποφάσισα να δώσω την επιστολή της δίωξης μου στον τύπο πριν μια βδομάδα, δηλαδή λίγες μέρες πριν την 6η Οκτωβρίου που θα περνούσα πειθαρχικό. Η αντίδραση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Διαμαρτυρήθηκαν οι πολίτες μέσω των social media μιλώντας για λογοκρισία και αυταρχικές μεθόδους. Γνωστές προσωπικότητες μίλησαν για πλήγμα στην ελευθερία του λόγου. Με υποστήριξαν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη όπως η πρόεδρος της βουλής και φυσικά ο τύπος και τα κόμματα που έβγαλαν ανακοινώσεις. Υπό την πίεση αυτή και το φόβο ότι οι διαμαρτυρίες θα ενταθούν, ο πρόεδρος κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο και αποφάσισαν την ανάκληση της δίωξης» λέει ο Γ. Γαβριήλ ο οποίος δηλώνει στο tvxs πως του έφυγε ένα μεγάλο βάρος.

 «Πέρα από αυτό όμως, τη μεγαλύτερη χαρά μου έδωσε το γεγονός ότι ο κόσμος όταν θέλει μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Ήταν ψυχοφθόρα η διαδικασία της αναμονής αλλά πιστεύω μέσα από τη δουλειά μου ζωγραφίζοντας ξεπερνούσα την φθορά. Νομίζω θα αποτελέσει ένα προηγούμενο αυτό. Δεν θα τολμήσουν να κατηγορήσουν εύκολα καλλιτέχνη ή να οριοθετήσουν την τέχνη».
 

Την περασμένη βδομάδα η κοινωνία της Κύπρου αντέδρασε συντεταγμένα και σε μία ακόμη κίνηση του υπ. Παιδείας. «Εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας, ζητούσε να σκιστεί μια σελίδα από το βιβλίο αγγλικών, που μιλούσε για τον Κεμάλ Ατατουρκ. Έγινε ολόκληρη συζήτηση, προκλήθηκαν αντιδράσεις. Τελικά αποσύρθηκε το βιβλίο και όλοι καταδίκασαν το υπουργείο, οι αντιδράσεις δυνάμωσαν. Αυτό που υποστηρίζαμε ήταν ότι έπρεπε να συζητηθεί στην τάξη ποιος ήταν ο Κεμάλ γιατί μόνο η συζήτηση προάγει τα πράγματα.  Μετά ήρθε το δικό μου θέμα και παρενέβη και ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Η κοινωνία έστειλε σαφή μηνύματα και στις δύο περιπτώσεις».

 
 
 Π
ηγή: tvxs.gr