Κωνσταντίνος Βενάκης : Ήρωες στον τόπο μου είναι οι πακετάδες

Η e-food ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους «riders» (sic!) ότι πλέον δεν είναι εργαζόμενοι αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες, σε μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση των ήδη υπέρογκων κερδών της.

Είναι γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται οι «ντελιβεράδες». Η βροχή, το χιόνι και ο καύσωνας δεν είναι ικανή συνθήκη να σταματήσει τη δουλειά. Την ίδια στιγμή, δεκάδες διανομείς χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται στους δρόμους, «ματώνοντας» το φαγητό, τον καφέ και τα κέρδη της e-food.

Εντούτοις, η εταιρεία αποφάσισε ότι όλα αυτά καμία σημασία δεν έχουν και θα επιχειρήσει να αποκτήσει μία μονοπωλιακή θέση στον ήλιο της διανομής φαγητού, αφήνοντας πίσω την εξίσου απαράδεκτη Wolt. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η εταιρεία κατέγραψε 50% αύξηση τζίρου στα 43.1 εκ. ευρώ και κέρδη 16.8 εκ. ευρώ ενώ το 2020, χρονιά της πανδημίας, μόνο τα κέρδη έφτασαν τα 21.3 εκ. ευρώ και τζίρο 64.4 εκ. ευρώ!

Η μετατροπή των μέχρι πρότινος εργαζομένων διανομέων σε ελεύθερους επαγγελματίες στοχεύει στον περιορισμό του εργατικού κόστους. Αυτό διότι δεν απαιτείται ασφάλιση, προβλεπόμενα δώρα, εγγυημένος μισθός κ.λπ. Συνεπώς, οι νέου τύπου εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να αποζημιωθούν εάν δεν έχει παραγγελίες, ή είναι Κυριακή ή εργάζεται μετά τα μεσάνυχτα ή έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι. Τα επιχειρήματα της εταιρείας για αύξηση του μισθού είναι στάχτη στα μάτια και απευθύνονται σε αφελείς.

Το μόνο που μένει για εμάς τους καταναλωτές είναι να σταθούμε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώνα των διανομέων γιατί αυτοί βρίσκονται δίπλα μας όταν τους έχουμε ανάγκη. Δεν πρέπει να ανεχθούμε το «στύψιμο» των καθημερινών ηρώων ενόσω εμείς θα καταναλώνουμε ησύχως τις «πινιάτες» της εταιρείας.

Με τους διανομείς μέχρι τέλους! #cancel_efood

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πηγή: koutipandoras.gr