Υπουργείο Εργασίας / Συνταξιούχοι με επίδομα μικρότερο της ανεργίας!

Aνδρέας Πετρόπουλος

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για χορήγηση 384 ευρώ ως προκαταβολή προσωρινής σύνταξης

Κατατέθηκε χθες, με μία μέρα καθυστέρηση, η τροπολογία για τη χορήγηση της (νέας) προσωρινής σύνταξης των 384 ευρώ, που πρακτικά σημαίνει και την καθιέρωση προκαταβολής σύνταξης για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν έως και πέντε χρόνια να λάβουν την οριστική σύνταξή τους.

Με την τροπολογία (κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά θέματα μισθολογίου και ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ) γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να καταβληθεί (μέχρι αρχές Μαΐου) η προκαταβολή σύνταξης τουλάχιστον σε 30.000 συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση της οριστικής (κύριας) σύνταξής τους από το 2017 - 2018.

Επίδομα μικρότερο από αυτό του ΟΑΕΔ

Με την έκδοση προκαταβολών, αντί προσωρινών ή οριστικών συντάξεων, διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα για τους συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση των συντάξεών τους, καθώς παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν να διαβιούν με αποδοχές που υπολείπονται ακόμα και του επιδόματος ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Με την τροπολογία ορίζονται οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες καθώς και αναδρομικά από τον χρόνο που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, προβλέπεται:

α) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω.

β) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.

γ) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.

δ) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Τι ισχύει για χηρεία και αναπηρία

Για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου η προκαταβολή των 384 ευρώ, θα χορηγείται:

Εφόσον υπάρχει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (50% ή 67% ή 80%) και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης (για κρίση του δικαιώματος σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου, πρέπει να πραγματοποιήθηκαν 600 ημέρες ασφάλισης, οποτεδήποτε πριν από τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου για τις συντάξεις).

Η παροχή δεν θα χορηγείται σε περιπτώσεις:

α) Υποψηφίων συνταξιούχων που έχουν οφειλές (πάνω από 15.000 για το πρώην ΕΤΑΑ και 20.000 για τον πρώην ΟΑΕΕ).

β) Που χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη.

γ) Που κρίνονται με τις διατάξεις των διεθνών σχέσεων (Ε.Ε. ή διακρατικές συμφωνίες).

Τέλος, σε περίπτωση που χορηγηθούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αυτά αναζητούνται με βάση τον ΚΕΔΕ, με τη δυνατότητα να παρακρατηθούν εκ της συνταξιοδοτικής παροχής εφόσον αυτή χορηγηθεί στο μέλλον.

www.avgi.gr