Γιατί κράτησαν μυστικό το επεισόδιο στα Ίμια; Για να μη χαλάσει το κλίμα διαλόγου με την Τουρκία

3 τουρκικά σκάφη εναντίον 2 του Λιμενικού και στη μέση 5 ελληνικά αλιευτικά

Το χθεσινό επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του σκαφών του Λιμενικού είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα επιβάλλει κάθε μέρα τη “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο σε τομείς της οικονομίας που άγνωστο γιατί δεν μας κάνουν εντύπωση. Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί ότι η ελληνική αλεία πλήττεται βαρύτατα από την τουρκική πολιτική. Δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που την ενδιαφέρει…

Πιο ανησυχητική όμως είναι η επιλογή των Αθηνών να προσπαθήσει να κρατήσει μυστικό το επεισόδιο! Για περίπου 10 ώρες το κατάφερε. To Militaire.gr έγραψε για το θέμα αργά το βράδυ, μόλις το πληροφορήθηκε. Το ερώτημα είναι γιατί η Αθήνα δεν ανακοίνωσε τίποτα για το θέμα. Η απάντηση είναι ότι κάποιοι θέλουν με το ζόρι να μας πείσουν ότι οι συνθήκες για να ξεκινήσουμε διάλογο με την Τουρκία, έστω μέσω των διερευνητικών επαφών, είναι ιδανικές! Ότι η Τουρκία έχει ρίξει τους τόνους της έντασης και άρα δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και πρέπει να συζητήσουμε. Επεισόδια σαν κι αυτό που έγινε χθες “χαλάνε” το αφήγημα και αυτό δεν το επιθυμεί όπως φαίνεται η κυβέρνηση.

Προφανώς δεν ισχύει η νηνεμία στα ελληνοτουρκικά. Κάθε άλλο. Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι δραματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ κάνουν τα πραγματα ακόμη πιο δύσκολα. Ας αφήσουμε τα αφηγήματα λοιπόν και ας ασχοληθούμε με την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα το επεισόδιο στα Ίμια μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος δεν ήταν μια απλή “αψιμαχία” ή ένας από τους συνηθισμένους “τσαμπουκάδες” των Τούρκων. Η τουρκική ακτοφυλακή πήγε στην περιοχή των Ιμίων για να διώξει 5 ελληνικά αλιευτικά σκάφη τα πληρώματα των οποίων έκαναν τη δουλειά τους. Τη δουλειά από την οποία ζουν και εδώ και πολύ καιρό φωνάζουν ότι κινδυνεύουν να τη χάσουν από τους Τούρκους αλιείς που ψαρεύουν όπου θέλουν! Όπως γράφουμε από τον Ιούλιο , όταν οι Τούρκοι μέσα σε λίγες ώρες έβγαλαν στο Αιγαίο δεκάδες αλιευτικά τους, συνεκμετάλλευση επιδιώκουν και στην αλιεία του Αιγαίου.  Νωρίς το πρωί εχθες οι Έλληνες ψαράδες με τα 5 σκάφη τους βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων. Τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν στην περιοχή και απαίτησαν από τους Έλληνες αλιείς να αποχωρήσουν. Οι ψαράδες κάλεσαν το Λιμενικό Σώμα , το οποίο έστειλε στην περιοχή δύο σκάφη. Ελληνικά και τουρκικά σκάφη βρέθηκαν αντιμέτωπα και κατά την διάρκεια των ελιγμών έγινε η σύγκρουση. Τα σκάφη έχουν υποστεί κάποιες ζημιές.

https://www.militaire.gr