Λάρισα - Κορωνοϊός: Σε καραντίνα οικισμός Ρομά στη Ν.Σμύρνη – Οι ευθύνες κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου

Σε καραντίνα τέθηκε ο οικισμός Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας λόγω κορωνοϊού με απόφαση της Πολιτική Προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν» αποφασίστηκε «η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας».

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης .
Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 22-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

 

20 θετικά δείγματα 

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό της μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 στα δείγματα για κορονοϊό τα οποία είχε συλλέξει το μεσημέρι της Πέμπτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα. Την περιοχή θα επισκεφθεί κλιμάκιο του ΟΕΔΥ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης από τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, μετά από ενημέρωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, από τα 29 δείγματα που ελήφθησαν τα 20 είναι θετικά στην συγκεκριμένη συνοικία, ενώ τα 9 αρνητικά. Τα δείγματα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης και αφορούν τις στενές επαφές ενός 32χρονου Ρομά που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σήμερα κλιμάκιο με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων θα προχωρήσουν σε επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στην συνοικία για να εντοπιστεί ακόμη καλύτερα το μέγεθος της διασποράς του ιού.

Στις «τεράστιες ευθύνες περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμου, για την εξάπλωση του κορονοϊού στους Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας», αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι τώρα «αναγκάζονται από την άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων να τρέχουν κατόπιν εορτής, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι και τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την καταστολή (καραντίνα).

Οι ευθύνες περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμου