Εργαζόμενοι «Βοήθεια στο Σπίτι» στο έλεος του κορωνοϊού- Απλήρωτοι & χωρίς μέσα προστασίας - Ανακοινώσεις, καταγγελίες των σχετικών σωματείων από όλη την Ελλάδα


Αναδημοσίευση από το aftodioikisi.gr

«Κραυγή αγωνίας» γιατί, παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παραμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες απλήρωτοι, ενώ παράλληλα δεν τους παρέχεται κανένα μέτρο προστασίας, εκφράζουν με επιστολές τους και ανακοινώσεις οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Αφορμή, τα όσα επαινετικά ανέφερε για τους ίδιους ο πρωθυπουργός αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ, σύμφωνα με την οποία το 95% έχουν πληρωθεί.

«Καμιά οδηγία για την προστασία των εργαζομένων και καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους δεν έχει δοθεί, παρ’ ότι ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από το Πανελλήνιο συντονιστικό του ΒΣΣ που εκπροσωπεί 16 σωματεία σε όλη τη χώρα.
Oι επιστολές των σωματείων στους αρμόδιους φορείς έπεσαν στο κενό.
 Από την άλλη το προσωπικό του ΒΣΣ σε πολλούς Δήμους της χώρας, εξακολουθεί να είναι απλήρωτο επί μήνες», αναφέρει στην επιστολή του το Πανελλήνιο Συντονιστικό «Βοήθεια στο Σπίτι». Και θέτει το ερώτημα:
 «Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ στο δώρο του Πάσχα όπως όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί; Δεν είναι στην «πρώτη γραμμή»; Δεν αξίζουν κι αυτοί μια ηθική αλλά και οικονομική επιβράβευση; Στην δίνη της πανδημίας, μοναδική πληρωμή το ευχαριστώ των πολιτών», προσθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή των Σωματείων Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας αλλά και του  Διαπεριφερειακού Συλλόγου Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου:
«Η οργή του 95% των απλήρωτων επί πέντε και έξι μήνες εργαζομένων ξεχειλίζει. Δεν αποτελεί επίτευγμα κε Υπουργέ ότι τον Απρίλιο του 2020 εξοφλούνται δεδουλευμένα Οκτωβρίου , Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι. Και προσθέτουν: 


«Κε Υπουργέ η Προγραμματική Σύμβαση για το έτος 2020 δεν υπογράφηκε άμεσα αλλά με τεράστια χρονική καθυστέρηση , γεγονός που σημαίνει ότι τα δεδουλευμένα των μηνών του 2020 θα τα λάβουμε οι εργαζόμενοι στην καλύτερη περίπτωση τον Μάιο του 2020». Παράλληλα οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία μας ,είμαστε στην μάχη χωρίς τα απαραίτητα όπλα – μέσα ατομικής προστασίας. Το γεγονός αυτό ελοχεύει τον κίνδυνο τόσο της ατομικής έκθεσης στον COVID 19 όσο και της διασποράς αυτού». Καταλήγουν, δε, ζητώντας «καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».

Τέλος, δελτίο Τύπου εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, σύμφωνα με το οποίο «καλούν σαν Υπουργείο να μεριμνήσει άμεσα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  πριν από τις γιορτές του Πάσχα και όχι να επιδίδεται σε  φθηνή επικοινωνιακή πολιτική».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, απλήρωτοι παραμένουν, μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» σε δήμους των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, καθώς και των νομών Λέσβου, Λάρισας, Καρδίτσας, Βόλου, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, και Φθιώτιδας.  

Χαρίτσης: Γνωρίζει ο Μητσοτάκης ότι παραμένουν απλήρωτοι;

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την Τετάρτη, λίγο μετά την δήλωση του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σημείωνε:

Με σημερινή του δήλωση, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενίσχυση του προγράμματος  #ΒοήθειαστοΣπίτι.

▶️ Γνωρίζει άραγε ο πρωθυπουργός ότι αυτοί οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, που ο ίδιος χαρακτηρίζει κρίσιμους για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας, παραμένουν, εν μέσω πανδημίας, απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα;

▶️Γνωρίζει ότι, παρόλο που τον Δεκέμβριο του 2018 ψηφίσαμε τη μετατροπή του Προγράμματος σε μόνιμο θεσμό του κράτους, δίνοντας τέλος στην εργασιακή ομηρία για περισσότερο από μια δεκαετία χιλιάδων συμβασιούχων που το στελεχώνουν, η κυβέρνησή του καθυστερεί τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τους;

Δεν είναι η πρώτη φορά που επαναφέρουμε το ζήτημα, τώρα όμως τα πράγματα δεν παίρνουν καμία άλλη αναβολή. Ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι για τους εργαζόμενους του πολύτιμου αυτού Προγράμματος δεν αρκούν οι έπαινοι. Δικαιούνται τώρα τα δεδουλευμένα τους  και τη μόνιμη και σταθερή εργασία που δρομολόγησε για αυτούς η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», κατέληγε ο κ. Χαρίτσης.ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Α) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
3.ΚΕΔΕ

Κ. Υπουργέ,

πριν λίγες μέρες και ενώ η μια μετά την άλλη δομή έκλειναν στην τοπική αυτοδιοίκηση  ή έπαιρναν μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών, ανακοινώθηκε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς πρωτόκολλο λειτουργίας, με κίνδυνο να κολλήσει τον ιό και φυσικά να τον διασπείρει…. καμιά οδηγία για την προστασία των εργαζομένων και καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους δεν έχει δοθεί, παρ’ ότι ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από το Πανελλήνιο συντονιστικό του ΒΣΣ..

Oι επιστολές των σωματείων στους αρμόδιους φορείς έπεσαν στο κενό.

Από την άλλη το προσωπικό του ΒΣΣ σε πολλούς Δήμους της χώρας, εξακολουθεί να είναι απλήρωτο επί μήνες.Και αναρωτιόμαστε, ποιος αλήθεια, αναλαμβάνει την ευθύνη για τον κάθε εργαζόμενο που μπαίνει σε σπίτι ηλικιωμένου χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς εκπαίδευση σχετικά με την πανδημία του κορονοιού; Οι επαγγελματίες των δομών εργάζονται όσο μπορούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και κάτω από συνθήκες πίεσης, ικανοποιώντας τις ανάγκες των ωφελουμένων και διατηρώντας όσο γίνεται την αξιοπρέπειά τους.

Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε τα εξής:

α) Γιατί έχουν αφεθεί οι Δήμοι να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες; Τα Βοήθεια στο Σπίτι είναι μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας. Εξαγγέλθηκαν σαφείς οδηγίες για εμάς;

β) Γιατί δεν έχει προβλεφτεί πρωτόκολλο λειτουργίας όπως ζητήσαμε;

γ) Γιατί επιτέλους δεν ζητήθηκε η συμμετοχή των επαγγελματιών του Βοήθεια στο Σπίτι σε έναν συντονισμό με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, Υγείας και την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του ιού;

δ) Γιατί στην καινούρια προγραμματική σύμβαση, δεν αναφέρεται κουβέντα για την προκήρυξη του Βοήθεια στο Σπίτι;

ε) Αντί να γίνεται συζήτηση για αυξημένη χρηματοδότηση στους ΟΤΑ, η οποία κύριος οίδε που θα διοχετευτεί, γιατί δεν βγάζετε επιτέλους την προκήρυξη; Αλήθεια, ποιος άλλος κλάδος εργαζομένων είναι επί δεκαοκτώ  (18) συναπτά έτη συμβασιούχος, απλήρωτος, ενώ έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή με αίσθημα ευθύνης, και ανιδιοτέλειας?

στ) Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ στο δώρο του Πάσχα όπως όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί; Δεν είναι στην «πρώτη γραμμή»; Δεν αξίζουν κι αυτοί μια ηθική αλλά και οικονομική επιβράβευση;

Στην δίνη της πανδημίας, μοναδική πληρωμή το ευχαριστώ των πολιτών, μοναδικό εργαλείο οι γνώσεις και η εμπειρία μας. Καιρός όμως, να σεβαστούμε τους εαυτούς μας, την δουλειά μας και την κοινωνία που εργαζόμαστε. Για όλους αυτούς τους λόγους :

Διεκδικούμε:

Έκδοση της προκήρυξης για τα «Βοήθεια στο σπίτι» ΑΜΕΣΑ.
Καταβολή δώρου Πάσχα 50% του μισθού, όπως σε όλους τους/τις εργαζόμενους/ες στην Υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πρόνοιας (Υπάλληλοί ΥΠΕ, Κέντρων Υγείας, κ.α.).
Ευελιξία στην παροχή βοηθείας στις ευπαθείς ομάδες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των εργαζομένων και ωφελουμένων καθώς και η αξιοπρέπεια αμφοτέρων. Επιβολή στους ΟΤΑ τήρησης της κείμενης νομοθεσίας και των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών για τα μέτρα προστασίας στου χώρους εργασίας για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19.
Να πάρουν θέση οι ΟΤΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο για τα «Βοήθεια στο Σπίτι», όσο και για την κοινωνική πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες μετά την πανδημία.
Γραμμή στήριξης και καταγγελιών αυθαιρεσίας των ΟΤΑ
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΟ

Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Σωματείο Εργαζομένων Κοινωνικώς Δομών Ν. Σερρών
Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών ΒΣΣ Κεντρικής Μακεδονίας
Σύλλογος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ν. Καστοριάς
Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Καρδίτσας
Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Μαγνησίας
Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές Λευκάδας
Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Ζακύνθου
Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Άργους
Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Χίου
Σωματείο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας Ευπαθών Ομάδων Κρήτης
Σύλλογος Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Λέσβου
Σωματείο Εργαζομένων ΒΣΣ Ν. Σάμου
Σωματείο εργαζομένων Κέρκυρας
Σωματείο εργαζομένων Εύβοιας
Β) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας,
Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Βοιωτίας
Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου
Κε Υπουργέ , οι ώρες που διανύει η χώρα μας αλλά και η παγκόσμια κοινότητα είναι αναμφίβολα πρωτόγνωρες και άκρως επικίνδυνες για την ανθρωπότητα και κυρίως για τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες,

Οι ώρες αυτές δεν επιδέχονται ούτε καθυστέριση ,ούτε χρονοτριβή ούτε επικοινωνιακά τερτίπια. Είναι ώρες που απαιτούν ψυχραιμία , προγραμματισμό , ασφάλεια και δράση.

Οι εργαζόμενοι στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ από την πρώτη στιγμή , πριν ακόμη εσείς αποφασίσετε να ανακοινώσετε ότι είμαστε οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής , είμασταν ήδη εκεί και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε για να προστατέψουμε , να ενημερώσουμε , να παρέχουμε , να διασφαλίσουμε την Γ ηλικία , τα ΑΜΕΑ αλλά και την ευρύτερη κοινότητα.

Κε Υπουργέ ,με αφορμή Δελία Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες αλλά και προσωπικές σας τοποθετήσεις όπου αναφέρεστε στους εργαζόμενους του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ , είναι καθήκον μας ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να σας καταθέσουμε τα κάτωθι:

Η οργή του 95% των απλήρωτων επί πέντε και έξι μήνες εργαζομένων ξεχειλίζει. Δεν αποτελεί επίτευγμα κε Υπουργέ ότι τον Απρίλιο του 2020 εξοφλούνται δεδουλευμένα Οκτωβρίου , Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2019.
Κε Υπουργέ η Προγραμματική Σύμβαση για το έτος 2020 δεν υπογράφηκε άμεσα αλλά με τεράστια χρονική καθυστέρηση , γεγονός που σημαίνει ότι τα δεδουλευμένα των μηνών του 2020 θα τα λάβουμε οι εργαζόμενοι στην καλύτερη περίπτωση τον Μάιο του 2020.
Κε Υπουργέ θα πρέπει να σας ενημέρωσουμε όττι στην πράξη οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στην συντριπτική πλειοψηφία μας ,είμαστε στην μάχη χωρίς τα απαραίτητα όπλα – μέσα ατομικής προστασίας.Το γεγονός αυτό ελοχεύει τον κίνδυνο τόσο της ατομικής έκθεσης στον COVID 19 όσο και της διασποράς αυτού.
Κε Υπουργέ δεν αποτελεί καιροσκοπία το να απαιτούμε το δικαίωμα καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εφόσον και εσείς αναγνωρίζετε ότι είμαστε μέρος των εργαζομένων της πρώτης γραμμής.
Κε Υπουργέ η αναγνώριση του δικαιώματος παροχής του ανθιυγεινού επιδόματος σε όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ δεν αποτελεί ιδιοληψία , όταν οι Τεχνικοί Ασφαλείας των Δήμων στις εκθέσεις αυτοψίας κατατάσουν την υπηρεσία του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ στην πιο επικίνδυνη και από αυτή των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Πόσο μάλλον σήμερα κε Υπουργέ με τις σημερινές συνθήκες εργασίας.
Κε Υπουργέ, το να επανερχόμαστε με το πάγιο αίτημά μας που είναι η αναγνώριση των συμβάσεων μας σε Αορίστου , ΤΩΡΑ , δεν είναι από την πλευρά της κυβέρνησης παρά μόνο η έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης της αναγκαιότητας του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ όπως ο ίδιος αναφέρεται στις τοποθετήσεις σας. Το να μιλάμε για συνέχιση των διαδικασιών της προκύρηξης εν μέσω πανδημίας και εν μέσω των αυξημένων αρμοδιοτήτων που μας αναθέτετε καθημερινά κι εμείς ανταποκρινόμαστε στο έπαρκο , δεν αποτελεί αναγνώριση της εργασίας μας αλλά μόνο ως εμπαιγμό μπορούμε να το εκλάβουμε
Κε Υπουργέ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ– Άμεση καταβολή δεδουλευμένων

– Παροχή όλων των μέσων Ατομικής Προστασίας όπως περιγράφονται στη σχετική σας εγκύκλιο

– Αναγνώριση δικαιώματος του ανθιυγεινού επιδόματος σε όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

– Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

– Αναγνώριση των συμβάσεων μας σε Αορίστου και ΟΧΙ να μας βάλετε στον τροχό της τύχης – προκύρηξης.Αναμένουμε άμεσα για τις δικές σας ενέργειες εμπράκτως.

Με εκτίμηση ,

Οι Σύλλογοι και τα Σωματεία των Εργαζομένων

Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Πρόεδρος Θαλής Σφήκας
Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Βοιωτίας, Πρόεδρος Λουκία Παπαϊωάννου
Διαπεριφερειακός Σύλλογος Εργαζομένων ΒσΣ Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Πρόεδρος Αγγελική Μαντέλου


Γ) Σωματείο Εργαζομένων ΒσΣ Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο εμπαιγμός του Κυρίου Θεοδωρικάκου στους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχει τέλος.

Οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» διαβάζοντας σήμερα το δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών ότι έχει πληρωθεί το 95% ξεχειλίσουν από οργή για τον εμπαιγμό αυτόν. Κύριε υπουργέ το 95% των εργαζομένων έχει πληρωθεί τη Γ Δόση του 2019 και σήμερα έχουμε Απρίλιο του 2020 .

Σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνάει η κοινωνία μας, ο ρόλος του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τη στήριξη των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, είναι πολύ σημαντικός. Ωστόσο,  οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα είμαστε στην «πρώτη γραμμή» με αυξημένες αρμοδιότητες , δεν στηριζόμαστε επαρκώς, καθώς είμαστε απλήρωτοι και συγχρόνως αναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίας τους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επιπρόσθετα σας καλούμε σαν Υπουργείο να μεριμνήσετε άμεσα για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  πριν από τις γιορτές του Πάσχα και όχι να επιδίδεστε σε  φθηνή επικοινωνιακή πολιτική.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

O Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας

Σφήκας Θαλής                                                          Μπαλάφα Αγγελική
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54