ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο των εστιών– Κινητοποίηση σήμερα των εστιακών της ΦΕΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις Συλλόγων Οικότροφων Εστιών σε όλη τη χώρα για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εστιακούς φοιτητές.

Μετά τις χθεσινές αντιδράσεις χθες ήρθε νέα οδηγία που περιέχει προβλέψεις για ορισμένες μόνο κατηγορίες εστιακών φοιτητών, ωστόσο δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, την ώρα που στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) και στη Φοιτητική Εστία Αθήνας (ΦΕΑ) παραμένει το 1/3 των φοιτητών, στις Νέες Εστίες του Πολυτεχνείου το 30%, στις Εστίες της Θεσσαλονίκης το 20%. Επίσης δεν υπάρχει στη νέα οδηγία καμία πρόβλεψη για φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες.

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΑ, η κυβέρνηση  την ίδια ώρα που απαγορεύει την κυκλοφορία, δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικού ελέγχου και πρόληψης για τους εστιακούς φοιτητές! Αντί να εξετάσει δωρεάν όλους τους φοιτητές, οι οποίοι μένουν και κυκλοφορούν στις εστίες, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση προς τους τόπους καταγωγής τους, διακινδυνεύοντας χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουν αν είναι φορείς του ιού, να κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας και πιθανόν να διασπείρουν τον ιό.

Οι εστιακοί φοιτητές προχωρούν σε κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην γραμματεία της ΦΕΑ με αιτήματα:

 Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 σε όλους τους φοιτητές των εστιών.

  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της ατομικής και συλλογικής υγιεινής (γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Τακτικές απολυμάνσεις των κτηρίων. Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας όλων των οικότροφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών πρόληψης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) σε κάθε διάδρομο και τουαλέτες σε κάθε όροφο και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια των εστιών. Απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα).
  • Επίδομα μετακίνησης στους εστιακούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Κάλεσμα αγώνα και από άλλους συλλόγους εστιακών

Τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εστιακούς φοιτητές καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους και ο Σύλλογος Οικότροφων Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης (δείτε παραπάνω το βίντεο που ετοίμασαν) και οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στα ΔΣ των ΦΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Καλούν κάθε εστιακό να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια τους και προσθέτουν:

«Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως εύφορο πιο ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!  Η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!»

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι παρακάτω σύλλογοι:

Αθήνα

Σύλλογος Οικότροφων Νέων Εστιών ΕΜΠ

Σύλλογος Οικότροφων Φ.Ε.Π.Α.

Φ.Ε.Ε.Μ.Π.

Θεσσαλονίκη:

Σύλλογος Οικότροφων Φ.Ε.Θ."

Κρήτη

Σύλλογος Εστιών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Πάτρα

Σύλλογος Οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών

Ιωάννινα

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κομοτηνή

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ)

Ξάνθη

Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

Σάμος

Ομάδα Οικοτρόφων Σάμου.

Την αντίθεσή της στην απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας, εκφράζει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απαιτώντας εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54