Σωτήρης Τσιόδρας: Πρώτα μας τα 'ψαλε και μετά... έψαλε

O καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκτός από επιστήμονας, είναι και ψάλτης. Αυτή την Κυριακή έψαλε στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, χωρίς την παρουσία πιστών εντός του ναού λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονoϊού. Εδώ να θυμήσουμε σχετικό tweet του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τη λειτουργία των ναών: "Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις". Σημειωτέον, στη σημερινή Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. 
Παρ' όλα αυτά, αρνητικός αντίκτυπος προκλήθηκε από το γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη καμπάνια του υπουργείου Υγείας το προηγούμενο διάστημα με το "Μένουμε Σπίτι", ο λοιμωξιολόγος έσπευσε να ψάλλει, με αρκετούς πιστούς να συνωστίζονται έξω από τον ναό χωρίς μάσκες και γάντια, όπως φανερώνουν σχετικά ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών. Πολλοί συνδύασαν αυτή την κινησή του με την κατηγορηματικά αρνητική του στάση σε όσους πηγαίνουν στα πάρκα, στις παραλίες ή έφυγαν με τα αμάξια ή τα πλοία με προορισμό τα χωριά τους. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που τα ΜΜΕ έδειξαν συναθροίσεις έξω από τον ναό άνω των 10 ατόμων, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από την ΕΛΑΣ. Η αστυνομία πάντως δεν παρενέβη και δεν προχώρησε σε συλλήψεις ή πρόστιμα. 
Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας έπειτα από ειρωνική δημοσίευση χρήστη του twitter προς τον ίδιο με το hastag #ΨέλνουμεΣπίτι απάντησε το εξής: "Με ειδική άδεια κι 1 άτομο σε 1000 τετ μέτρα - αυτός είναι ο ρατσισμός για τον οποίο μιλάω κι εσείς αγαπητέ φίλε δεν καταλαβαίνετε", αποφεύγοντας, βέβαια, να απολογηθεί για τη μάζωξη τόσο των πιστών (οι περισσότεροι ανήκουν λόγω ηλικίας στις ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες δάκρυσε στο διάγγελμά του της προηγούμενης ημέρας) όσο και των δημοσιογράφων που ο ίδιος προκάλεσε.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο διακεκριμένος επιστήμονας δεν αποδείχτηκε επιτυχημένο, μια και κατάφερε να διχάσει τους πολίτες.

Κώστας Κουτσογιάννης