Αίτημα της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ για έκτακτη συνεδρίαση της ΠΝΟ - Άμεση και αγωνιστική απάντηση στα σχέδια εφοπλιστών - κυβέρνησης

Άμεση και αγωνιστική απάντηση στα σχέδια εφοπλιστών - κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο αρμόδιος Υπουργός Ε.Ν. Γ. Πλακιωτάκης σε απόλυτο συγχρονισμό με τους εκπροσώπους του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου συντονίζουν τα βήματά τους (όπως έχουμε επανειλημμένα αποκαλύψει) βάζοντας στο στόχαστρό τους την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία!!

Ο Γ. Πλακιωτάκης όλα δείχνουν ότι έχει αναλάβει τον ρόλο του πολιτικού λαγού και τρέχει την σχετική πρωτοβουλία ώστε ο διακαής πόθος των εφοπλιστών να μετουσιωθεί σε πράξη!

Στα πλαίσια αυτά χρησιμοποιώντας και αναπαράγοντας την εφοπλιστική προπαγάνδα ανακοίνωσε προχθές ότι θα προχωρήσει σε "υπερκομματικό" διάλογο διατυπώνοντας την απειλή ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να σπάσουν αυγά...στην προσπάθειά τους να καταργήσουν την ΣΣΕ ώστε με τον τρόπο αυτό να εφαρμοσθεί για τους νέους - άνεργους η ΣΣΕ που επιδιώκουν οι εφοπλιστές, αυτή της ITF, και η οποία είναι μισθολογικά κάτω από το 60% της ελληνικής ΣΣΕ.

Επίσης στο νέο πακέτο αντιναυτεργατικών μέτρων της κυβέρνησης για την παραπέρα ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που επεξεργάζεται και για τον σκοπό αυτό διεξάγει πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους μεγαλοσχήμονες του εφοπλισμού, είναι η κατάργηση της υφιστάμενης μίνιμουμ επάνδρωσης (με βάση το τονάζ των πλοίων και ακολούθως θεσπίζεται στις εγκριτικές πράξεις) για τους έλληνες Ναυτεργάτες και η εφαρμογή αντίστοιχων προτύπων από χώρες της Ευρώπης και το οποίο προβλέπει υποχρεωτικά μόνο τον Α΄ Πλοίαρχο, π.χ. Ολλανδία!!!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Υπουργός Ε.Ν εξοφλώντας γραμμάτια προς το εφοπλιστικό κατεστημένο συνεχίζουν, κλιμακώνουν και επιταχύνουν μια διαδικασία χτυπήματος του θεσμού της ΣΣΕ και των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων που είχε εγκαινιάσει Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τους τρεις Υπουργούς επί της Ναυτιλίας αλλά δεν πρόκαναν να ολοκληρώσουν.

Καθόλου τυχαίο ότι ο λαλίστατος εκπρόσωπος του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να σιωπά στις διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του νυν Υπουργού Ναυτιλίας στο κρίσιμο κομμάτι των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων και των ΣΣΕ.

Μάλιστα για να ξεμπροστιάσει προκαταβολικά ο Γ. Πλακιωτάκης το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: "(Ο ΣΥΡΙΖΑ) είχε θετική θέση" για την επίτευξη του εφοπλιστικού αυτού στόχου... Εξάλλου τα κόμματα που υπηρετούν την αστική πολιτική μοιράζονται κοινές θέσεις και αγωνίες για τα εφοπλιστικά συμφέροντα γι' αυτό δηλώνουν την πίστη τους ότι "η Ναυτιλία (εφοπλιστικά συμφέροντα) είναι εθνική υπόθεση πέρα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες".

Προφανώς, το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, τους Ναυτεργάτες τους θεωρούν πολίτες Β΄ κατηγορίας, αδύναμους και ανίσχυρους να αντισταθούν σε αυτή την νέα επίθεση και πιστεύουν ότι με όρους συναίνεσης των αστικών κομμάτων θα ξεμπερδέψουν απλά και εύκολα.

Καλό είναι να γνωρίζει το αστικό πολιτικό και εφοπλιστικό κατεστημένο ότι οι σχεδιασμοί τους γίνονται χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τους Ναυτεργάτες και την ΠΕΝΕΝ που όλο το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τους ίδιους αλλά και τις στρατευμένες τους δυνάμεις σε διάφορα ΜΜΕ και η προσπάθειά τους απέτυχε παταγωδώς.

Σημειώνουμε επίσης ότι ανεξάρτητα από τι λέγεται στο παρασκήνιο για το ίδιο θέμα των ΣΣΕ και την μεθόδευση της ΕΕΕ, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου του Γενικού Συμβουλίου και της Διοίκησης της ΠΝΟ οι οποίες είναι δημοσιοποιημένες.

Επίσης το ίδιο ισχύει για τα 4 Σωματεία που εκπροσωπούνται με τις αντίστοιχες ειδικότητες των κατωτέρων πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Το ίδιο αφορά για το ενδεχόμενο ενός στημένου προσχηματικού διαλόγου - παζαρέματος της κατάργησης της ΣΣΕ ο οποίος έχει επίσης απορριφθεί...

Εξάλλου στην μοναδική συνάντηση Βενιάμη - εκπροσώπων Σωματείων στην ΠΝΟ αυτός έφαγε πόρτα στην πρότασή του χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ.

Αυτά σε ότι αφορά το συνδικαλιστικό πεδίο, εάν το εφοπλιστικό κεφάλαιο ευελπιστεί ότι με "ανορθόδοξες" μέθοδες μπορεί να μεταβάλει αυτή την κατάσταση, όσοι πιθανόν συναλλάσσονται μαζί τους θα αναλάβουν για μια προδοτική απόφαση στο ακέραιο και τις ευθύνες των πράξεών τους....

Αναφορικά με τον σχεδιασμό αυτό το τερατούργημα - έκτρωμα να περάσει από την Βουλή με την στήριξη και συναίνεση Ν.Δ και άλλων κομμάτων καθόλου δεν το αποκλείουμε, ιδιαίτερα όταν όλο το αστικό κοινοβουλευτικό πολιτικό προσωπικό πρόσφατα έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στην συνταγματική αναθεώρηση να διατηρηθεί η προκλητική φοροασυλία των εφοπλιστών...

Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ τις επόμενες μέρες θα πάρει σειρά πρωτοβουλιών και αγωνιστικών δράσεων φέρνοντας στο προσκήνιο την θέση της και την αγωνιστική απάντηση του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση και με τον αγώνα τους να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - εφοπλιστών.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ


Αίτημα της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ για έκτακτη συνεδρίαση της ΠΝΟ

Προς: Γ.Γ και μέλη Διοίκησης ΠΝΟ

Θέμα: Λήψη αποφάσεων για την απόκρουση της επίθεσης κυβέρνησης - εφοπλιστών για την κατάργηση της ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία.

Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο και αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής η υλοποίηση των εφοπλιστικών αξιώσεων για κατάργηση της ΣΣΕ στην κατηγορία των ποντοπόρων πλοίων.

Για τον σκοπό αυτό ο Υπουργός Ε.Ν εξήγγειλε δημόσια πρόσκληση για διάλογο με τους "φορείς της Ναυτιλίας" και των πολιτικών κομμάτων.

Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι ο διάλογος αυτός αποσκοπεί στην κατάργηση της ισχύουσας ΣΣΕ διατυπώνοντας και την απειλή: "εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας, εάν χρειαστεί θα συγκρουστούμε προκειμένου τα νέα παιδιά να μπουν στο ναυτικό επάγγελμα". Επίσης από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως τη θέση της Ε.Ε.Ε όπως η νέα Σύμβαση για τα πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία να είναι στην βάση των διεθνών κρατούντων και με τον τρόπο αυτό να διαφυλάσσεται η ανταγωνιστικότητα της Ναυτιλίας...

Με άλλα λόγια το μοντέλο της νέας Σύμβασης που από κοινού επιθυμούν κυβέρνηση - εφοπλιστές είναι η Σύμβαση της ITF η οποία ως γνωστό απέχει από την ισχύουσα σημερινή (ελληνική ΣΣΕ) σε επίπεδο μισθού πάνω από το 60%, παίρνοντας σαν βάση τον μισθό του Ναύτη, ενώ χαοτικές είναι και οι διαφορές σε εργασιακό επίπεδο και λοιπών δικαιωμάτων.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις και την τυχόν υλοποίησή τους που θα επιφέρουν νέες δραματικές αλλαγές στα δικαιώματα των Ναυτεργατών, επιβάλλεται η ανάγκη να υπάρχει οργανωμένη - συντονισμένη και αγωνιστική απάντηση των Ναυτεργατών.

Οποιαδήποτε κωλυσιεργία, αναμονή, σιωπή, αδράνεια και αδιαφορία συνεπάγεται την άμεση και έμμεση αποδοχή των προωθούμενων μέτρων τα οποία δεν θα πλήξουν μόνο την ποντοπόρο ναυτιλία αλλά όλο το φάσμα των συλλογικών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Για τον σκοπό αυτό ζητάμε την έκτακτη σύγκληση της Διοίκησης της ΠΝΟ.                      Με εντολή Διοίκησης


Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                       Κροκίδης Νικόλαος