Πέθανε ο πρώην βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης

Απώλεια για την κοινωνία των Χανίων αποτελεί ο πρόωρος θάνατος του πρώην βουλευτή και στελέχους της Αριστεράς Αντώνη Μπαλωμενάκη, σε ηλικία 65 ετών. 

Το τελευταίο διάστημα ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, δικηγόρος στο επάγγελμα, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και έδινε μάχη για να το ξεπεράσει.

Βιογραφικά στοιχεία:

Γεννήθηκε στα Χανιά. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από την πεδινή Κυδωνία και η μητέρα του από την Κίσσαμο. Τελείωσε το Α΄Γυμνάσιο Χανίων ενώ ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Χατζαντωνάκη, με την οποία έχουν δύο αγόρια.

Εντάχθηκε από πολύ νέος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, στρατευμένος με την Αριστερά. Συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, του Συνασπισμού Αριστεράς και Προόδου και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χανιών επί δημαρχίας Γιώργου Κατσανεβάκη.

Εκλέχτηκε Βουλευτής Νομού Χανίων τον Σεπτέμβριο του 2015.

Υπήρξε από τους Βουλευτές με έντονη κοινοβουλευτική παρουσία. Μέλος της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας και της ειδικής Επιτροπής παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος. Αναπληρωματικό Μέλος στην Επιτροπή «πόθεν έσχες». Μέλος της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση. Αντιπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στην διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, (Ρ.Α.Μ.).

Εκλέχτηκε Πρόεδρος στις δύο εξεταστικές επιτροπές που συγκρότησε η Ολομέλεια της Βουλής, για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, (Μ.Μ.Ε.), διαδεχόμενος το Σωκράτη Φάμελλο, μετά την υπουργοποίησή του.

Υπήρξε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις και υπέγραψε δεκάδες ερωτήσεων και αναφορών για θέματα του Νομού Χανίων και της Κρήτης και τροπολογίες σε θέματα εργασιακών σχέσεων, περιβάλλοντος και υποδομών.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Χανίων.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τον θάνατο του Αντώνη Μπαλωμενάκη.

«Σεμνός, ήρεμος, αποφασιστικός, εξαίρετος επιστήμονας, αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Θα τον θυμόμαστε με απέραντο σεβασμό και πολλή αγάπη. Στην οικογένεια και στους φίλους του, θερμά συλλυπητήρια.

»Από την κατάληψη της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μέχρι τους αγώνες του λαού μας κατά της λιτότητας και τις μάχες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

»Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, ως φοιτητής, μαχόμενος νομικός και βουλευτής, είχε τη δική του ανεκτίμητη συμβολή στην υπόθεση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Ο Νίκος Βούτσης

Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης τόνισε:

«Ο φίλος και σύντροφος Αντώνης έφυγε σήμερα από κοντά μας. Είχε πολλά να δώσει στην οικογένεια του, στην υπόθεση της Αριστεράς και στην πολιτική ζωή του τόπου, για αρκετά χρόνια ακόμα.

»Από μικρός και χωρίς ποτέ να διακόψει τη προσφορά του ήταν και έμεινε όρθιος στις επάλξεις του αγώνα. Ως βουλευτής άφησε το διακριτό του αποτύπωμα μέσα στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης τόσο με τον εξαιρετικό του χαρακτήρα και την πολιτική αλλά και επαγγελματική του επάρκεια, όσο και με το αδιαμφισβήτητο ήθος του.

»Θα τον θυμόμαστε πάντοτε. Συλλυπούμαι από καρδιάς την οικογένειά του για τον αδόκητο χαμό του».

Συλλυπητήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τη θλίψη του για τον θάνατο του στελέχους του, Αντώνη Μπαλωμενάκη, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

«Ο σύντροφος Αντώνης σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Υπήρξε μάχιμος δικηγόρος στη γενέτειρα του πόλη των Χανίων, ενώ, ως φοιτητής, γνώρισε τις διώξεις του καθεστώτος της χούντας καθώς ήταν ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού κινήματος. Εντάχθηκε στην Αριστερά από νεαρή ηλικία, πρώτα στο ΚΚΕ και κατόπιν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε δραστήριο μέλος της κοινωνίας των Χανίων και της Κρήτης με καίριες παρεμβάσεις, ήπιο και δημιουργικό πολιτικό λόγο. Διετέλεσε κατά περιόδους δημοτικός σύμβουλος Χανίων και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Τον Σεπτέμβριο του 2015 εκλέχτηκε βουλευτής νομού Χανίων. Το κοινοβουλευτικό του έργο ήταν εξαιρετικά πλούσιο και πολυποίκιλο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διετέλεσε πρόεδρος των δύο επιτροπών της Βουλής που διερεύνησαν τη δανειοδότηση των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των σκανδάλων στον χώρο της υγείας» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του. 

Κλείνοντας, το κόμμα απευθύνει στη σύζυγόο του Μαρία και τα δύο τους παιδιά, και σε όλους τους οικείους του, θερμά συλλυπητήρια.