Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου

Με αφορμή τη 18η Δεκεμβρίου – Διεθνή Ημέρα Μεταναστών 2019, έχει ξεκινήσει η προαναγγελία από μαζικούς φορείς εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΜΕ

«Αλληλεγγύη των Λαών – Είναι η απάντηση στο δηλητήριο των Φασιστών», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο) σε ανακοίνωσή του ότι: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή την Διεθνή Μέρα Μεταναστών απευθύνει κάλεσμα φιλίας και κοινού αγώνα των εργαζομένων της Ελλάδας, Ελλήνων και Μεταναστών.
Χαιρετίζουμε τους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό, ειδικότερα τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους, που αναγκάστηκαν να φύγουν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν τον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματα τους σε άλλες χώρες.
Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας στέκεται σταθερά στο πλευρό των Προσφύγων και Μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς Πολέμους, Χωρίς Φτώχεια και Προσφυγιά. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς Εκμετάλλευση».

Τέλος, το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι: «Καλούμε όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να πλαισιώσουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στις 18 Δεκέμβρη:
• Των συνδικάτων της Αθήνας στο Σκαραμαγκά στις 10π.μ.
• Των συνδικάτων του Πειραιά στο Σχιστό».Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2019 με την φετινή σειρά εκδηλώσεων INTEGRA FEST 2019:
Ανήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη 2019, τα ζητήματα των μεταναστών θα βρεθούν στο προσκήνιο, με την συζήτηση:
Μεταναστευτικό: Πρόβλημα διαχείρισης ή απουσίας σχεδίου ένταξης;
την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 6.15 μ.μ., στο αμφιθέατρο “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50

Το μεταναστευτικό ζήτημα, εν έτει 2019, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, κυρίως ως ένα πρόβλημα διαχείρισης. Για μία ακόμα φορά, εμείς οι μετανάστες γινόμαστε μάρτυρες της απουσίας χάραξης πολιτικής ένταξης, της απουσίας σχεδιασμού και υλοποίησης μιας ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Απαιτείται εφαρμογή των νόμων, καθώς και η δημιουργία ενός σχεδίου κοινωνικής ένταξης, ως μία πολιτική ανθρωπισμού και ισοπολιτείας. Έτσι μόνο διασφαλίζονται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που περνούν τα σύνορα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, όσο και η κοινωνική συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα καταθέσουν την εμπειρία τους σε ό,τι αφορά την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας τα τελευταία έτη, και θα υπάρξει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Στην συζήτηση, συμμετέχουν:
Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου
Μιλτιάδης Κλάπας, Χημικός, Γενικός Γραμματέας Δήμου Σαρωνικού, πρώην Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας
Βασίλης Παπαδόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, πρώην Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Με βιντεοσκοπημένη τοποθέτηση: Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πρώην Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.

Συντονισμός: Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Διοργάνωση: Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ Δήμος Αθηναίων».

H «Aντιγόνη»

Tη 18η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων, διοργανώνει η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια.

Όπως αναφέρει: «Η φετινή Στρογγυλή Τράπεζα ασχολείται με το επίκαιρο ζήτημα της ένταξης των προσφύγων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16.12.2019 στην αίθουσα «ΝΙΚΗ» του συνεδριακού κέντρου «Europa Hall», στον ημιόροφο του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).

Οι θεμελιακές παράμετροι της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της ανάδειξης του προσφυγικού ζητήματος ως κυρίαρχης ευρωπαϊκής υπόθεσης θα απασχολήσουν εξειδικευμένους επιστήμονες, πρόσφυγες και κοινωνικές οργανώσεις σε δύο ενότητες. Η πρώτη θα πραγματευτεί τις μεθόδους και τα εργαλεία της κοινωνικής ένταξης ενώ η δεύτερη θα επικεντρώσει στα εμπόδια της κοινωνικής ένταξης. Στο τέλος κάθε ενότητας προβλέπεται διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις».

ΠΗΓΗ ΕΡΤ