Άγρια καταστολή, προσαγωγές και συλλήψεις στα Εξάρχεια

Το σκληρό, κατασταλτικό της πρόσωπο έδειξε για ακόμη μια φορά η αστυνομία. Ξυλοφορτώθηκαν δεκάδες άτομα στα Εξάρχεια ενώ η αστυνομία προχώρησε σε πενήντα προσαγωγές εκ των οποίων οι δέκα μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μπαράζ επιθέσεων στην Αττική σε εμπορικά καταταστήμα, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Το σκληρό, κατασταλτικό της πρόσωπο έδειξε για ακόμη μια φορά η αστυνομία. Μετά το τέλος της μαζικής πορείας στην Αθήνα, στην 11η επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σημειώθηκαν επεισόδια στα Εξάρχεια με τις δυνάμεις καταστολής να εφαρμόζουν πιστά το δόγμα της κυβέρνησης για «νόμο και τάξη» ξυλοφορτώνοντας δεκάδες άτομα ενώ προχώρησαν και σε πενήντα προσαγωγές εκ των οποίων οι δέκα μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι εικόνες ντροπής που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φανερώνουν την αγριότητα με την οποία αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές οι αστυνομικοί. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το ξυλοφόρτωμα διαδηλωτή που προηγουμένως ξεγυμνώθηκε από τα ΜΑΤ.

Όλα ξεκίνησαν μετά το τέλος της πορείας κι ενώ τα μπλοκ των αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια. Επικράτησε μικροένταση κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με μολότοφ, δακρυγόνα και χημικά, η οποία μεταφέρθηκε στα στενά κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.

Νεαροί πέταξαν μάρμαρα και πέτρες κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ ενώ σε Σολωμού και Στουρνάρη έπεσαν μερικές μολότοφ.

Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)

Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)
Εξάρχεια (φωτογραφίες Αλ. Σταματίου)

Η απάντηση της αστυνομίας ήρθε με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ στην Πατησίων έκαναν την εμφάνισή τους και οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ.

Προσαγωγές και συλλήψεις

Αργά το βράδυ οι συγκρούσεις κόπασαν και η αστυνομία ανακοίνωσε 77 προσαγωγές εκ των οποίων οι 19 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Δώδεκα συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στον εισαγγελέα. 

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Φωτογραφία EurokinissiΣυλλήψεις και προσαγωγές έγιναν επίσης στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη που επίσης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μετά τις πορείες μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξη από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Στην Πάτρα έγιναν 19 προσαγωγές, εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις μέχρι στιγμής επτά και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί· στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, εξελίχθηκαν «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

«Από τις αστυνομικές δυνάμεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα ομάδες ατόμων, που επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Μπαράζ επιθέσεων στην Αττική

Τα ξημερώματα του Σαββάτου άγνωστοι επιδόθηκαν σε μπαράζ επιθέσεων σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες σε διάφορες περιοχές στην Αττική.

Συγκεκριμένα προκλήθηκαν φθορές σε 13 εμπορικά καταστήματα, σε πέντε τραπεζικά ΑΤΜ και σε τρεις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δημόσιες υπηρεσίες που δέχθηκαν επιθέσεις είναι η ΔΟΥ Ηλιούπολης, η Πολεοδομία του Αιγάλεω και ένα υποκατάστημα της ΕΥΔΑΠ στο Ίλιον.
πηγή ΕΦ.ΣΥΝ